Анна Уинтур: Лагерфелд обичаше да чете Хегел

Главният редактор на „Vogue” Анна Уинтур споделя спомените си за Карл Лагерфелд в интервю за „Ню Йорк Таймс”. Уинтур разказа за приятелството си с покойния моден дизайнер и за любимите рокли, които той е създал и които за нея са отзвук на лични моменти от живота ѝ.

Анна се отдаде на спомени за Карл в навечерието на главното модно събитие на годината - Met Gala. Тази година събитието е посветено на творческия директор на „Chanel” и „Fendi”, който почина през 2019 г.

По време на кариерата си Лагерфелд, според Уинтур, създава дрехи, които тя носи на най-важните събития в живота си - "на нейната сватба, сватбите на децата ми, баловете Met Gala, държавните вечери и шампионатите по тенис, където гледах как моите герои се борят за мечтите си".

"Неговата мода направи за мен това, което модата трябва да прави. Тя ми помогна да се чувствам по-уверена в себе си", добавя Уинтур и се подготвя да разкаже за най-значимите модели от Карл, които все още пази в гардероба си.

Анна носи рокля „Chanel” от модната колекция пролет-лято 2003 на галавечерята на amfAR в Ню Йорк, на която присъства заедно с Хилари Клинтън през 2003 г. Няколко години по-късно снаха ѝ Елизабет я носи на първата си Met Gala.

"Карл, който обичаше да протестира срещу носталгията, я погледна [Елизабет] и каза: "[Роклята] е преродена!". Всъщност роклите на Карл ентусиазирано "заживяват втори живот" в моето семейство и към тях се отнасят с почит - но не прекалено. Дъщеря ми, Беа, планира да облече роклята на тазгодишното афтърпарти на Met Gala."

Анна Уинтур призна, че не може да си спомни кога точно е срещнала Карл Лагерфелд за първи път и какво е носил тогава. "Може би съм била нервна, защото в началото на кариерата си винаги съм се притеснявала от срещи с хора". По време на дългогодишното им приятелство те никога не са говорили за мода и работа в неформална обстановка.

"Карл се интересуваше от много други неща и като че ли искаше да се измъкне от снежната топка на публичния си живот. В публичното пространство той поддържаше имиджа си на върховен жрец на блясъка, лукса и всичко напълно ново. В личния живот - който пазеше много по-внимателно - той беше различен".

Друг значим тоалет на Карл, който все още виси в гардеробната на Анна, е фланелената рокля от пролетната колекция на „Chanel” за 2014 г. Тя се появява в нея, придружена от дизайнера, на премиерата на филма "Завръщането на Коко Шанел" през 2013 г. Роклята на Лагерфелд е вдъхновена от кутиите с бои и цветни моливи, разпръснати по бюрото му. През годините редакторката на „Vogue” е носила не само тоалети на „Chanel” от модния подиум, но и рокли, създадени специално за нея. Приятелите никога не са обсъждали скици или подробности за бъдещото произведение. "Разменяхме няколко думи, един-два текста за дадено събитие и от тях Карл можеше да извлече това, което би било подходящо - не само за събитието, но и за мен", спомня си Анна Уинтур.

В началото на приятелството си Анна и Карл прекарват много време заедно в „Café de Flore” в Париж и често се събират на "бляскави" вечери в дома му, които завършват с танци.

Когато станали по-представителни, приятелите се отказали от шумните партита и събирания в любимото си кафене. "Убедих го да се срещнем за вечеря в хотела (Карл постоянно, понякога абсурдно, закъсняваше и така можех да свърша някаква работа, докато го чакам да се появи)”.

"Когато поредната вечер свършеше, той се прибираше вкъщи и останал сам, четеше любимият си философ Хегел или скицираше до късно през нощта. Непрекъснато ми изпращаше книги в големи количества - странни, неочаквани книги - познати само на хора, които прекарват времето си в ровене из антикварните книжарници", споделя тя. /БГНЕС