Янша: ЕС да се готви за четвърта вълна COVID-19

Европейският съюз трябва да има готовност за потенциална четвърта коронавирусна вълна и по възможност да я предотврати. Това заяви словенският премиер Янез Янша.

Неотдавна председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че се очаква ръст на заразените с коронавирус в Европейския съюз заради щама Делта. Ръководителят на департамента по ваксинационна стратегия на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) Марко Кавалери, обаче, каза, че всички налични ваксини, одобрени от ЕМА, защитават и от този щам.

„Свидетели сме на постепенното възстановяване на обществения живот, но се фокусираме върху подготовката за възможна четвърта вълна. Не искаме тя да ни донесе същите проблеми, с които се сблъскахме миналата година”, заяви Янша в реч пред Европейския парламент.

Краткосрочният приоритет на Словения, която на 1 юли пое председателството на ЕС, е да бъде предотвратена четвъртата вълна, тъй като тя „отново ще спре живота в Европа”.

„Трябва да направим така, че в следващата половин година да се върнем постепенно към нормалния живот, към времето, което имахме преди пандемията, въпреки че някои от мерките ще останат да действат и по-нататък”, каза премиерът на Словения Янез Янша. /РИА Новости