Янша: Разширяване след решаване на спора София-Скопие

Срещата на върха ЕС-Западни Балкани е много важно събитие, което кристализира ситуацията в региона, но преди разширяването трябва да се решат отворени въпроси като отношенията между Белград и Прищина, както и между Северна Македония и България. Това заяви словенският премиер Янез Янша днес на срещата на върха в Бърдо.

Той каза на пресконференция с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, че това е събитие, сравнимо със срещата на върха в Солун през 2003 г.

"Това беше време, когато във въздуха се усещаха трагичните последици от миналия век. Тогава се смяташе, че разширяването ще настъпи по-скоро. Но това решение беше последвано от няколко кризи, дори в ЕС, които доведоха до забавяния", каза Янша и добави, че в приетата днес декларация има много положителни послания, от съвместни инвестиции до роуминг.

Според него не е тайна, че Словения се стреми към "свободна времева рамка" за бъдещите стъпки за разширяване, че този момент не е включен в декларацията, но че има голяма готовност на страните-членки през следващото десетилетие да постигнат възможно най-голяма европейска перспектива на Западните Балкани.

"Важно е декларацията да съдържа концепцията за разширяване. Смятаме, че отделните стъпки по разширяването могат да бъдат завършени през следващото десетилетие", заключи Янша. /БГНЕС