Антъни Блинкен на посещение в Казахстан

Държавният секретар Антъни Блинкен пристигна в Казахстан на посещение, целящо да засили ролята на САЩ в Централна Азия, където инвазията на Русия в Украйна породи страхове, предаде АФП.

Казахски официални лица посрещнаха висшия американски дипломат след полунощ местно време при минусови температури в столицата Астана. През деня той ще се срещне с президента Касим-Жомарт Токаев, преди да отлети за Узбекистан.

В Астана той ще се срещне и с външните министри на петте бивши съветски републики в Централна Азия, които включват още Киргизстан, Таджикистан и Туркменистан.

Пътуването е най-старото в Централна Азия на официално лице от администрацията на президента на САЩ Джо Байдън и идва дни след годишнината от нахлуването на Русия в Украйна, която получи милиарди долари западна подкрепа.

Централноазиатските държави имат дългогодишни отношения с Русия в областта на сигурността и икономиката, но за разлика от другата бивша съветска република Беларус, те не се обединиха зад Москва по отношение на войната.

Всичките пет централноазиатски държави се въздържаха или не гласуваха миналата седмица по резолюцията на Общото събрание на ООН, която изискваше Москва да се изтегли от Украйна.

Оправданията на президента Владимир Путин за войната, които включваха осъждане на отношението към рускоговорящите в Украйна, разклатиха нервите на централноазиатските държави с големи руски малцинства.

Казахстан, който има най-дългата сухопътна граница с Русия, приветства руснаците, бягащи от военна служба. Наскоро Токаев разговаря по телефона с украинския президент Володимир Зеленски, въпреки че миналата година също посети Путин, за да потвърди връзките си.

Китай също се стреми да разшири влиянието си в съседния регион. Миналата година президентът Си Дзинпин избра Казахстан и Узбекистан за първото си чуждестранно пътуване след пандемията от Ковид-19.

След Централна Азия Блинкен ще се отправи към Ню Делхи за среща на външните министри от Г-20. Очаква се той да избягва руския външен министър Сергей Лавров, с когото след войната е разговарял само по телефона. /БГНЕС