Антъни Блинкен: Палестинците имат право на своя държава

Решението с две държави остава единственият начин за разрешаване на израелско-палестинския конфликт. Това заяви в неделя държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в интервю за телевизионния канал ABC .

"В крайна сметка това е единственият начин да се осигури бъдещето на Израел като еврейска и демократична държава и единственият начин да се даде държава на палестинците, на каквато те имат право", каза той.

В същото време държавният секретар добави, че въпреки че това е пътят, който трябва да се следва, постигането на споразумение на базата на този принцип няма да се случи веднага.

Блинкен посочи, че сега е необходимо да се постигне поддържане на примирието, както и да се положат усилия за възстановяване на Газа. Той подчерта, че е необходимо да се помогне на палестинците, живеещи в Газа, въпреки че контролът върху ивицата остава в ръцете на „Хамас”.

От 10 май палестински радикални групировки, действащи в ивицата Газа и израелската армия си размениха удари. Ракетните атаки последваха безредици в джамията Ал Акса в Йерусалим след заповед на израелския съд за конфискуване на домове в Шейх Джара от арабски семейства, живеещи там.

Примирието влезе в сила на 21 май. В петък обаче на Храмовия хълм в Йерусалим отново е имало безредици. Според палестинските медии в тях са ранени най-малко 35 души.

Блинкен планира да пътува до региона през следващите дни и ще се срещне с палестински, израелски и регионални колеги, за да обсъди усилията за помощ.

Водещият Джордж Стефанопулос също отправи към Блинкен питане за плана на администрацията за доставка на хуманитарна помощ в Газа след насилието, без да помага на „Хамас”.

"Президентът каза, че иска да направи това, без да възстановява запасите на „Хамас” - възстановяване на Газа, без възстановяване на „Хамас”. Как се прави това? Те отговарят в Газа", попита Стефанопулос.

Блинкен подчерта предишната работа на САЩ с "независими, доверени партии" за подпомагане на реконструкцията в Газа, като добави, че предизвикателството ще бъде да се овласти Палестинската управа.

"Факт е, че „Хамас” не е донесъл нищо друго освен разруха на палестинския народ. Грубото му лошо управление на Газа, докато е бил начело, и, разбира се, тези безразборни ракетни атаки срещу израелски цивилни, които предизвикаха отговора, защото Израел има право да се защитава ", отговори Блинкен.

"Така че мисля, че истинското предизвикателство тук е да помогнем на палестинците и по-специално да помогнем на умерените палестинци и Палестинската управа да постигнат по-добри резултати за своя народ. И, разбира се, Израел трябва да играе дълбока роля и в това", добави той ./БГНЕС