Антъни Хопкинс спечели BAFTA за най-добър актьор

Британският актьор Антъни Хопкинс спечели наградата на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство (BAFTA) за най-добър актьор. Престижната награда бе присъдена за ролята на актьора в драматичния филм "Бащата" (The Father, 2020) на френския режисьор Флориан Зелер, който разказва за остаряването, болестите и отношенията с децата.

Това е третата „Бронзова маска“ за 83-годишния сър Антъни Хопкинс. Преди това той получава наградата на Британската академия за участието във филмите Shadowlands (1993) и The Silence of the Lambs (1990).

Филмовите награди на BAFTA се връчват традиционно през февруари, между наградите „Златен глобус“ и „Оскар“-ите в САЩ. През 2021 г., поради пандемията от коронавирус, имената на всички лауреати на BAFTA бяха обявени едва на 11 април, а Оскарите ще бъдат връчени на 25 април.

Тази година Британската академия реши да увеличи броя на номинациите в няколко категории, за да представи по-добре работата на жените, както и на чернокожите режисьори и актьори. През последните години академията беше критикувана заради доминираните от мъже режисьорски номинации и за това, че представителите на етнически малцинства рядко участват в конкурса за най-добър актьор./БГНЕС