Анте Летица: Терористична атака в Хърватия е въпрос на време

Терористична атака в Хърватия вече не е въпрос „ако“, а „кога“ ще се случи; имигрантите, идващи от Африка, най-вероятно включват бивши членове на радикални групировки, обяви бившият разузнавач Анте Летица в интервю за всекидневника Jutarnji list.


Коментирайки събитията в Израел, Летица оцени, че „те също могат да бъдат стимул за терористични действия по света, тъй като изображенията на разрушения, показващи страданието на палестинския народ, могат да подтикнат радикални терористични групи към незабавни действия за отмъщение“.

В Европа има групи, от които „могат да бъдат вербувани хора за опасни терористични дейности. Тук живеят второ и трето поколение имигранти, които често са изолирани, живеят в гета и могат да бъдат лесна мишена за вербовчици. Освен това нелегалните имигранти, пристигащи на континента, включват хора, които някога са били членове на тези радикални групи“, отбеляза бившият командир на хърватското разузнаване.

Позовавайки се на потенциална атака в Хърватия, Летица добави, че „човек не може да изпадне в фалшиво чувство за сигурност в страната въз основа на факта, че не сме уж важна страна“.

„Хърватия е член на НАТО и ЕС и се бори безкомпромисно с тероризма. Има членове на нашата армия и полиция по целия свят, които също могат да бъдат потенциални мишени, и има хора сред нас, които са способни и готови да извършват терористични дейности“, предупреди той.

Граничният контрол отново е активен

На 19 октомври в резултат на увеличения поток от мигранти, насочващи се към ЕС по така наречения Балкански маршрут – словенското правителство реши да въведе граничен контрол с Хърватия и Унгария за поне десет дни, считано от 21 октомври.

Коментирайки решението, хърватският премиер Андрей Пленкович каза, че то не означава „края на Шенгенската зона“, но определено потвърждава наличието на сериозни проблеми в Общността.

„Въвеждането на граничен контрол не е новост; произтича от миграционните тенденции и оценките за повишената заплаха от тероризъм. Временното въвеждане на граничен контрол обаче трябва да остане изключение, въведено само като последна мярка, която трябва да бъде подчинена на строги условия, особено по отношение на обхвата и продължителността“, оцени хърватският премиер.

Ден по-рано италианският министър-председател Джорджа Мелони обяви, че страната й възстановява граничния контрол със Словения. Тя изрази мнение, че суспендирането на Шенгенския договор за свободно движение се е наложило с оглед на влошаването на ситуацията в Близкия изток и нарастването на мигрантската вълна./БГНЕС