Антитерористична акция в Норвегия с участието на България

Норвежката агенция за сигурност съобщи днес, че в Осло е арестуван мъж по подозрение за участие в терористична организация. Друго лице, за което се твърди, че е норвежки студент, е арестувано в България при координирана акция между София и Осло, съобщи БГНЕС.

снимка/архив

Задържаният в норвежката столица ще бъде изслушан днес от следствените органи.

Говорителят на агенцията Тронд Хугубакен заяви пред норвежката телевизия NRK, че арестът в България е извършен въз основа на европейска заповед за арест, издадена от прокуратурата в Норвегия, и че разследването е проведено в скандинавската държава. Норвежките медии посочват, че между мъжете има семейна връзка и че и двамата са норвежки граждани.

По-рано днес Специализираната прокуратура на България съобщи за ръководена от нея контратерористична операция в Стара Загора по искане на властите в Кралство Норвегия, припомня БГНЕС.

Нa 31 май 2022 г., в рамките на международна контратерористична операция в гр. Стара Загора под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура, е проведена съвместна операция на Държавна агенция „Национална сигурност” и Министерство на вътрешните работи, съобщиха от прокуратурата.

При съвместната операция е задържан пълнолетен гражданин на Кралство Норвегия, срещу когото норвежките власти водят разследване за членство в терористична организация, подготовка на терористично нападение и подбуждане към тероризъм. От дома на задържания са иззети веществени доказателства, относими към предмета на разследването.

В хода на работата на ДАНС, предшестваща операцията, съвместно с партньорски служби, е установено, че преди и след пристигането си в България, лицето е публикувало в няколко интернет-страници и групи в социалните мрежи призиви за извършване на терористична дейност в и извън Европа и е поддържало интензивни онлайн контакти с други радикализирани лица.

По категоричен начин е установено, че дейността на лицето не обхваща нито подготовка и осъществяване на терористична дейност в България, нито създаване на терористична група в страната. /БГНЕС