Антъни Блинкен ще се срещне с Ван Йи в Джакарта

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще се срещне с високопоставения представител на китайската външна политика Ван Йи в Джакарта, като това ще бъде втората им среща в рамките на няколко месеца, тъй като силите се опитват да овладеят напрежението, предаде АФП.


Блинкен и Ван ще се срещнат в кулоарите на разговорите на югоизточния азиатски блок АСЕАН в индонезийската столица, показва публичният график на Държавния департамент.

Срещата ще се проведе, въпреки че "Microsoft" наскоро заяви, че китайски хакери са проникнали в имейл акаунти на американското правителство, включително в тези на Държавния департамент.

Разговорите в Джакарта се провеждат близо месец след като Блинкен посети Пекин и се срещна с президента Си Дзинпин, както и с Ван и външния министър Цин Ган.

Оттогава насам се наблюдава бурна дипломатическа дейност, като миналата седмица министърът на финансите Джанет Йелън посети Пекин, а в близките дни предстои пътуване на пратеника по въпросите на климата Джон Кери.

През последните години напрежението между двете най-големи икономики в света се повиши по редица въпроси, сред които настойчивостта на Китай в региона, включително Тайван, и мащабните ограничения, наложени от САЩ върху износа на модерни полупроводници.

Нито една от двете страни не прогнозира пробив в подновената дипломация, но и двете се изказаха в смисъл на управление на отношенията, за да се гарантира, че търканията няма да доведат до открит конфликт. /БГНЕС