Антоанета Стефанова: Странно е БФШ 2022 да говори за обединение

Звучи ми странно БФШ 2022 да говорят за обединение, а през цялото време пращаха дискредиционни писма до ФИДЕ. Водят дела в Лозана. Българският шах все още има да плаща дълг от 16 хиляди евра. Въпреки че не са наши дългове, сега ние като членове на Европейския шахматен съюз трябва да плащаме пари. Това заяви в Пресклуб България избраната за Спортист номер 1 на месец януари Антоанета Стефанова, предаде репортер на БГНЕС.


„Благодаря за признанието. Спортист на месеца за четвърти път за мен е много важно признание за нашия спорт. Виждам, че горе-долу на десетина години ме избирате за Спортист на месеца. Радвам се, че съм тук. От утре започва лагер-сбор на женския национал отбор, осигурен от БСФШ. Аз не си спомням кога за последно сме имали 10-дневен лагер-сбор. Ще сме в много хубав хотел във Велинград. Надявам се да ни помогне за Европейското индивидуално. При нас всичко е динамично. Нямаме време да се насладим на успехите. Веднага се работи за следващото състезание. Целта тази година е и Олимпиадата в Унгария, както и индивидуалното Световно. Надявам се да ни подкрепяте както сега и да се виждаме по такива поводи“, започна европейската ни шампионка по ускорен шахмат.

„Един спортист, за да има успехи дълги години, означава, че има семейство, което седи зад него. В моя случай това е Иван. Не само че ми помага шахматно, но и житейски. Благодаря и на Милен, и на целия екип на федерацията. Борбата за справедливост в шахмата се води от доста време. Наистина съм щастлива, че резултатите го показват“, продължи Стефанова и наблегна на това защо са необходими лагери за състезателите в шахмата.

„Това, че нямаме лагери, обикновено се дължи на липса на средства, а не на липса на нужда. Имаме нужда от тренировки на живо. При нас най-големия проблем е системната работа с треньор. Много хора казват защо са треньори и тренировки, нали имате компютри. Да, имаме достъп до всякаква информация, но компютърът не може да е треньор. Гледаме и анализираме позиции. Всеки вижда шаха по различен начин. Иван е работил с няколко световни шампиони. Може да обясни защо е толкова важна работата на живо. На компютъра няма как да стане“.

Гросмайсторката ни говори за евентуално обединение с БФШ 2022, като заяви, че проблемите в спорта са много сериозни поради финансовите злоупотреби от 2011 година. „Проблемите в шахмата са много сериозни заради финансовите злоупотреби от 2011 година. Издадени са присъди и това са факти. Държавата не си търси парите от никого конкретно. Би било хубаво всички да се обединим, но предстои да загубим шахматния дом „Гешев“. Нашите момичета дебютираха чак сега на Европейско, а можеха да го направят преди четири години. Миналата година беше даден лиценз от ММС на БФШ 2022 и не е нормално. Виждате ние какви резултати постигаме без една стотинка държавно финансиране. Постигнахме първи златен медал в историята на България от отборно състезание. Тази тема ми е много емоционална. Говорим едно и също. Продължаваме да губим години и за мен е престъпление. Имаше одити, имало е нарушения. Има всякакви процедури. Не знам дали лицензът ще бъде взет на БФШ 2022. Ние нямаме против обединението, но трябва да се случи там, където сме членове на ФИДЕ, за да може нашите деца да участват на Европейски първенства. Толкова години не можехме да играем под български флаг. Не разбирам защо се предлага отново вариант България да загуби лиценза си“.


„Звучи ми странно БФШ 2022 да говорят за обединение, а през цялото време пращаха дискредиционни писма до ФИДЕ. Водят дела в Лозана. Българският шах все още има да плаща дълг от 16 хиляди евра. Въпреки че не са наши дългове, сега ние като членове на Европейския шахматен съюз трябва да плащаме пари. Не беше лошо вместо да се почват нови дела, да се покрият старите задължения. Абсолютно всеки е добре дошъл, не сме изключвали клубове. Няма и да го правим, ако някой има друго мнение. Обединението ще стане по един естествен начин. Държавата не може да е страничен наблюдател, за да може състезателите да си гледаме шаха и да не се занимаваме с други неща. Младите трябва да имат най-добрите условия или поне нелоши от другите“, каза още Стефанова по горещата тема.

Председателят на БСФШ Милен Василев бе категоричен, от Федерацията ще настояват за отнемане лиценза на БФШ 2022. Единствено обединение според него може да има на БСФШ. „Искам да благодаря на нашите спонсори за лагера. Предвиждаме още един такъв преди самата Олимпиада, за да се стикова отборът в последния момент. От Европейското през април отново очакваме медали. Тежко е положението, нямаме финансово финансиране, но не ни спира да постигаме успехи. Проблем си е за федерацията, гледаме това да не рефлектира върху нашите състезатели. Главното финансиране отива в лицензираната федерация, която към момента е БФШ 2022. Ще настояваме по Закона за спорта да бъде отнет техния лиценз. Проблемът е, че те никога не са били лицензирани, за да им бъде отнет лиценза“, започна той и продължи:

„Мисля, че е моментът да отговоря на БФШ 2022. Няма как да има обединение в тяхната федерация. Те не са членове на ФИДЕ и Европейския шахматен съюз. Ако аз стана съпредседател на БФШ 2022, означава да зачеркна всички усилия на нашия екип само за да има обединение, което не е достатъчно. Може да има обединение само на БСШФ, която е член на ФИДЕ. Който иска, да заповяда и да направим обединение с клубовете. Единствено в нашата федерация, която е носител на световните права. Не е атака срещу БФШ 2022. Просто ще уведомим официално ММС, че имаме приета федерация от ФИДЕ и те трябва да предприемат мерки (по отнемането на дадения им доживотен лиценз)“. /БГНЕС