Антон Иванов: Не е важна бройката на членовете на КЕВР, а ефективността им

Високите цени на електроенергията наистина са голям проблем за бюджетните организации. Важните и стратегически обекти не трябва да остават без ток. Това заяви за БГНЕС енергийният експерт Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум.

„Бюджетите на обекти бяха забавени, защото нямаме републикански бюджет. При тях това се явява, като пряко следствие и те не могат да обслужват текущите си сметки през януари месец. В крайна сметка те са притеснени от липса на ликвидност, за да обслужват сметките си и търсят да намалят разходите там, където е най-безболезнено. Очевидно това е уличното осветление, защото не могат да си спрат други важни функции. Това, което трябва да се направи освен предприетите стъпки за компенсиране на високите сметки е, да се удължи действието на мярката да не се спира тока на важни учреждения, да се ускори прехвърляне на средства към общините“, заяви експертът.

Падането на мораториума няма да промени радикално цените за битовите потребители.

„Мораториумът засяга основно битовите потребители. Там не очаквам да има някаква рязка промяна. Битовите потребители са на регулиран пазар, те ще продължат да плащат цени такива каквито са сега. Няма автоматизъм при вдигането на мораториума да се получи вдигане на цените. Няма да има промяна на условията. Има предприети стъпки от правителството за компенсиране на високите сметки. Там проблемът е, че те ще дойдат с февруарските сметки. В най-тежките месеци за разплащания много малки бизнеси са на ръба на оцеляването поради липса на свеж финансов ресурс“, каза Иванов.

Не е важно колко са членовете на КЕВР, а колко ефективна е институцията.

„Няма голямо значение дали членовете на КЕВР са девет, седем или пет души. Важно е как работи административната система, която подготвя техните решения. По-важно е поведението на тези нови комисари, да бъде такова, което да извади наслоения негативизъм. Смятам, че при една по-отворена политика за комуникация и при една по-засилена работа по издирване на нарушения, обществото ще е спокойно независимо от бройката на комисарите“, заяви той.

През лятото се очаква да имаме по-нормални цени на тока, но те ще останат по-високи от тези, които бяха миналата година.

„Лятото ще видим един по-умерени цени, но това не означава, че ще са такива, каквито бяха миналата година по това време. Миналата година бяха по 50 евро на мегават, а сега по 250 евро. Лятото ще бъдат от порядъка на 80 евро на мегават“, каза Иванов. /БГНЕС