Антон Кутев: Правителството ще падне до края на годината

Аз нямам никакво съмнение, че не само българското правителство ще падне до края на годината, половината европейски правителства ще паднат. Това е очевидно – с този взрив на цените и цялата ситуация, която се случва, някак как да не стане това.

Това заяви пред Нова телевизия Антон Кутев, говорител на служебното правителство на Стефан Янев и бивш член на Националния съвет на БСП, коментирайки войната в Украйна и последствията от нея.

Могат ли гражданите да понесат цената, която политиците се опитват да им пробутат, попита Кутев и заяви:

Ние имаме нужда след края на тази война – първо никога повече да не допуснем друга такава и второ да преосмислим световния ред и начина, по който той се налага – не през сила, а през преговори и през емпатия.

Според бившия говорител на служебния кабинет управляващата коалиция май не е способна да доведе до край съдебната реформа.

Ако правителството не се справи с казуса „Гешев”, Гешев ще се справи с правителството. Според мен вървим към втория вариант. Минаха 100 дни, а не виждаме напредък. Така наречената съдебна реформа е там откъдето тръгна, коментира Кутев и видя противоречия в коалицията.

Във връзка с арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова, Кутев коментира, че подходът спрямо бивш министър-председател е бил недопустим.

За мен това беше проблем. Но напълно разбирам защо го направиха и ги оправдавам – когато години наред прокуратурата се прави, че не забелязва ключовите дела, не може да ти излезе ключов бизнесмен, независимо с колко дела е, да каже, че е дал 60 милиона и никой да не го разпита, коментира Кутев.

По думите му Европейската прокуратура няма тези правомощия, за които в момента се говори.

Смятам, че Лаура Кьовеши ще има проблем в ЕП заради тези си действия, каза Кутев и добави: Радвам се, че Европейската прокуратура се заема с това. Едно от първите предложения, които сме правили от БСП при създаването на Европейската прокуратура, беше тя да разследва не само европейски средства, а и бюджетни. За мен е важно какво ще направи Кьовеши. Но за съжаление смятам, че тя ще има проблеми с ЕНП заради правомощията си. /БГНЕС