Антон Златанов: 80-90% от мигрантите се спират още на границата

80-90% от мигрантите се спират още на границата, докато останалите се залавят във вътрешността на страната. Това каза пред бТВ директорът на „Гранична полиция“ главен комисар Антон Златанов.


„Тази година беше рекордна по отношение на мигрантския натиск – с 50% по-висок в сравнение с миналата гадина. Миналата година пък е бил по-висок от предходната. Или иначе казано, тенденцията е за увеличаване на мигрантския натиск. Тази година над 150 000 души не са допуснати да влязат в страната“, обясни той.

Директорът на „Гранична полиция“ все пак призна, че определен процент от мигрантите успяват да преодолеят оградата и граничните полицаи. Тези хора обаче се завържат във вътрешността на страната или при опита им да напуснат България.

„След като ги задържим, те отиват в тези центрове от отворен или затворен тип. Нашата цел е обаче тези хора да са все по-малко и мисля, че взетите мерки по уплътняване на първата ни линия на границата, дава резултат. Завишихме патрулите там с около 30%, подобрихме и комуникацията с турските власти“, каза още той.

Главен комисар Антон Златанов подчерта, че през октомври се отчита пик на опитите за нелегално преминаване на границата ни с Турция, след което метеорологичните условия се влошат и натискът намалява. В момента се задържат не повече от 400 мигранти в опит да влязат незаконно у нас, докато през август и септември те са били по 1500. /БГНЕС