Антонио Бандерас на 60 години

Хосе Антонио Домингес Бандера, известен в целия свят като Антонио Бандерас, навършва 60 години на 10 август. Роден в Малага, той напуска родния си град на 19-годишна възраст с диплома от школата по драматично изкуство в джоба и разочарованието от кариера като футболист в градския клуб поради счупен крак, припомнят АНСА.

Съдбата го среща с Педро Алмодовар и между тях веднага се заражда едно артистично сътрудничество. През 1982 г. са заедно на снимачната площадка на „Лабиринт на страстите“. Съвместната им работа в седем филма бележи кариерата му – участва в „Матадор“ и "Законът на желанието", печели международното внимание с "Жени на ръба на нервна криза "(1988) и след „Завържи ме“ напуска Европа в посока Америка, разчитайки на образа, който е изградил: смесица от тестостерон, доброта, иронична сила и театрален талант.

През 2011 г. той се завръща при Алмодовар, за да възстанови връзката с корените си в „Кожата, в която живея“, а осем години по-късно взима първата Златна палма с "Болка и величие“ в Кан и номинация за "Оскар" . Междувременно от много обещаващ се превръща в гарантирано качество в Холивуд. Работил е с големи творци като Джонатан Деми във „Филадефия“ в ролята на гей, Нийл Джордан в „Интервю с вампир", Алън Паркър в „Евита", Де Палма във „Фатална жена“, Уди Алън в „Ще се срещнеш с мъжа на мечтите си“, Робърт Родригес в „Десперадо“ до „Деца шпиони“.

Преминава през всички жанрове, съжалявайки само, че снима повече екшъни, отколкото комедии, но истинска звезда става с „Маската на Зоро“ (1998) на Мартин Кемпбъл. /БГНЕС