Антонио Гутереш: Протекторат на ООН в Газа няма да разреши конфликта

"Протекторат на ООН в Газа след войната не би бил решение“, заяви генералният секретар на ООН, призовавайки за "преход, включващ множество участници, по-специално САЩ и арабските страни“, предаде АФП.


"Важно е да успеем да превърнем тази трагедия във възможност, а за да се случи това е необходимо след войната да се придвижим решително и необратимо към решение, основано на съществуването на две държави", заяви Антонио Гутереш пред медиите.

Това изисква "укрепване на Палестинската власт, която да поеме отговорността за Газа", каза той. Но "Палестинската власт не може да отиде в Газа с израелски танкове", "международната общност трябва да предвиди преходен период".

"Не смятам, че протекторатът на ООН в Газа е решение. Смятам, че се нуждаем от подход с много участници, при който различни държави, различни субекти си сътрудничат", каза той, споменавайки сред тези участници Съединените щати, "гарант" за сигурността на Израел, и арабските държави от региона от съществено значение за палестинците".

"Всички трябва да обединят усилията си, за да създадат условия за преход, който да позволи на укрепналата Палестинска власт да поеме отговорността в Газа".

Той също така за пореден път осъди "нарушенията на международното хуманитарно право и нарушаването на защитата на цивилното население в Газа".

Всяка година генералният секретар публикува своя "списък на срама" относно правата на децата в конфликти и отсъствието на Израел в този списък е критикувано от организациите за защита на правата на човека.

Без да казва дали това положение може да се промени, Антонио Гутереш сравни броя на децата, убити за няколко седмици в Газа, с други конфликти, чиито страни са били включени в черния му списък.

"В тези седем доклада най-големият брой деца, убити в рамките на една година от един участник, са талибаните през 2017-2018 г., вторият най-голям брой е сирийското правителство и неговите съюзници (...), отново около 700", отбеляза той.

"Без да навлизаме в дискусии относно точността на данните, публикувани от фактическите власти в Газа (Хамас), това, което е ясно, е, че в рамките на няколко седмици са били убити хиляди деца", настоя той, описвайки "безпрецедентния" брой цивилни жертви в един конфликт от пристигането му начело на ООН през януари 2017 г. /БГНЕС