Антониу Коща: ЕС не иска разширяване, особено към Балканите

В контекста на настоящите институционални и бюджетни условия, ЕС не може да изпълни очакванията за разширяване. ЕС не е в състояние да приеме нови членове и трябва открито да го каже на страните кандидатки, заяви премиерът на Португалия Антониу Коща за Си Ен Ен.

Премиерът "предупреди, че отзвукът от фалшивите обещания може да има драматични последици".

Антониу Коща, премиер на Португалия

„Истината трябва да се гледа в очите, колкото и жестока да е. ЕС не иска разширяване, особено към Балканите, от които на обикновените европейци им настръхват косите“, каза Коща.

Той говори при откриването на конференцията на Си Ен Ен/Португалия в Parque das Nações в Лисабон.

„Декларативните твърдения на евробюрократите, че мястото на региона е в ЕС, са декларативни и натрапчиви, колкото да запазят еврооптимизма на страните, за да не спрат с реформите“, заяви Коща.

Той посочи пътя към ЕС като „път с променлива геометрия", в който "новата Европейска политическа общност няма да намали натиска върху страните кандидатки за разширяване".

Министър-председателят се спря на настоящата ситуация в Украйна.

"Тази криза постави въпроса за разширяването в центъра на дебата - драматично във връзка с Украйна, но също така, в последствие, и във връзка с многото обещания, дадени през годините от Европейския съюз, което повиши очакванията, особено в страните от Западните Балкани“, каза той. "Европейският съюз има много ясни критерии за присъединяването на нови държави членки, но за съжаление няма критерии за собствената си способност да приема нови държави членки"

В този контекст министър-председателят предаде принципната си позиция: "Нека бъдем ясни, със сегашната институционална структура, със сегашната бюджетна архитектура, Европейският съюз няма условия да отговори на очакванията, които създаде. Ако очакванията, които някои европейски лидери създават, са само политически жест, то Европейският съюз рискува да мултиплицира в цяла Източна Европа това, което вече се случи с десетилетните очаквания по отношение на Турция. От друга страна, ако тези очаквания не са били просто симпатично политическо изявление, Европейският съюз трябва да се преструктурира дълбоко, ако не иска да се самоунищожи заради новите присъединявания“.

Относно новата Еропейска политическа общност, Коща заяви: "Създаването на Европейската политическа общност е важен жест за осигуряване на обща позиция по глобалните въпроси, включително енергийните, на разнообразна група държави на европейския континент - тези, които се надяват да се присъединят към Европейския съюз, и тези, които са били в Европейския съюз и са го напуснали, като например Обединеното кралство. Ето защо Европейската политическа общност няма да бъде заместител на Европейския съюз, няма да бъде алтернатива на разширяването".

В този смисъл, според Антониу Коща, "натискът за разширяване ще остане на масата".

Премиерът намекна и за съществуващите двустранни проблеми между някои от страните кандидатки за разширяване, а именно от Западните Балкани, "което означава пренасянето им в Европейския съюз" с последици на ниво "подкопаване на европейските институции".

Премиерът подчерта в речта си, че Европейският съюз "трябва да увеличи стратегическата си автономия и да инвестира в реиндустриализацията и в релокацията на няколко производствени сектора".

Той смята, че Европейският съюз ще трябва да намери нови партньори в света, "нови приятели", като сключването на търговското споразумение на Меркосур (с Южна Америка/Бразилия) е "основополагащо“.

"ЕС трябва да преосмисли своите търговски и селскостопански политики. Знаем, че Общата селскостопанска политика е в основата на Европейския съюз, но тя е и най-неправилната от екологична гледна точка, създава повече протекционизъм в Европа и най-много пречи на развитието на страните, по отношение на които Европа е изправена пред огромни миграционни предизвикателства. Помощта за развитие не може да бъде циклично писане на чекове, за да кажем, че подкрепяме развитието на другите“, заключи Антониу Коща. /БГНЕС

Лисабон / Португалия