Анулираха визата на Джокович за втори път

Австралийското правителство анулира за втори път визата на Новак Джокович в опит да депортира световния номер 1 заради ваксинационния му COVID-19 статут.

Имиграционният министър на страната Алекс Хоук сподели в изявление, че е действал на „здравни почви на базата, че е в интерес на обществото да го направи“. Правителството на премиера на Австралия Скот Морисън „е твърдо отдадено да защити австралийските граници, конкретно свързани с пандемията от коронавирус“, каза Хоук в своето съобщение. Канселирането на визата на сърбина означава, че той ще има забрана за нова австралийска виза в следващите три години, с изключение на определени обстоятелства.

Новак Джокович.

Решението за визата поставя мечтата на Джокера за десета титла от Аустрелиън Оупън и рекордна 21-а от Големия шлем под огромна въпросителна. Той е поставен под номер в основната схема при мъжете, като бе изтеглен в жребия за първи кръг срещу сънародника си Миомир Кецманович, а по-рано през деня тренира, макар и само за половин час, на кортовете на „Мелбърн Парк“. Припомняме, че световният номер 1 кацна на летището в Мелбърн на 5 януари с получено медицинско изключение за участие на АО на база положителен ПСР тест на 16 декември.

Граничните власти обаче отказаха визата му и го поставиха в имиграционен хотел, където той прекара четири нощи. Австралийското правителство настоява, че скорошна инфекция не покрива изискванията за влизане в страната и не може да служи като медицинско изключение за чужденци. Адвокатите на сърбина спечелиха делото за анулиране на визата му в понеделник, тъй като граничните власти не му дали необходимото време, за да обясни причината за медицинското си изключение. Някои тенисисти изразиха подкрепата си за Джокович, но други не бяха доволни от развитието на ситуацията. Световният номер 4 Стефанос Циципас разкритикува поведението му, казвайки: „Със сигурност той играе по собствени правила. Почти всички на Аустрелиън Оупън са ваксинирани. Но други избират да следват своя собствен път, което до известна степен прави мнозинството да изглежда като глупаци“, коментира първата ракета на Гърция.

Самият Джокович се вкара в допълнителни проблеми, след като разкри за свои „грешки“. Той сподели, че е провел интервю с журналист от френския L‘Equipe на 18 декември, два дни след положителния си тест, а по време на позитивния ПСР и ден по-късно посетил две събития – награждаване на тенис таланти и церемония на сръбските пощи, където бил почетен с пощенска марка с неговия лик, като и на двете бил без предпазна маска. В добавка, сърбинът призна, че екипът му е отбелязал грешното квадратче при попълване на документация на летището, твърдейки, че не е пътувал 14 дни преди пътуването си до Австралия. Постове в социалните мрежи обаче показаха нещо съвсем различно, а именно световният номер 1 в Марбея, Испания. /БГНЕС