Анжел Вагенщайн празнува 100-годишен юбилей

Големият български писател, киносценарист, хуманист и общественик Анжел Вагенщайн празнува днес 100-годишен юбилей, предаде репортер на БГНЕС.

В залата на Дом на киното в София семейство и близки на Вагенщайн се събраха, за да отбележат годишнината. На събитието дойдоха и много обществени личности.

Самият Анжел Вагенщайн не присъства лично, но в специално записано видео обръщение, той благодари от все сърце на всички присъстващи.

"Да остарееш не е подвиг, нито повод за гордост. Всеки далечен път има своя метрична система. Моята е мерило за среднощните партизански пътеки, за разстоянието от килията до бесилото", каза Анжел Вагенщайн в посланието си.

Литературният кино фестивал "Синелибри" отдава също своята почит към сценариста с прожекция на филма "Звезди" и ново издание на два от знаковите му романи, които излизат в общ том.

На снимката: Жаклин Вагенщайн

„Джеки Вагенщайн е мой дядо. Той днес навършва 100 години. Вярвам, че е познат на широката общественост с творчеството си, с книгите си, със сценариите си, с обществената си дейност, изобщо с целия си интелектуален потенциал, с който е прославил България извън границите на държавата. "Звезди" е първият филм за Холокоста в света и действително е един шедьовър, тъй че днес зрителите имат уникалната възможност да го видят, защото филмът е бил забранен в България и не се притежава от България”. Това каза пред БГНЕС Жаклин Вагенщайн, внучка на писателя.

"Звезди" е и единственият български филм, носител на голямата награда на журито в Кан.

"Това е наистина великолепен, човечен филм, изпълнен с любов към хората, с изключително важна историческа стойност", подчерта Жаклин Вагенщайн.

Тя обясни, че "Звезди" е взет от Източногерманския филмов център и ще бъде излъчен в дигитализирано копие, което е субтитирано, защото филмът е на български и на немски език.

"Също представяме две книги, които излизат по случай юбилея — "Съновидения за св. Борис I" в луксозно издание и в още едно луксозно издание двата му най-знакови романа – "Петокнижие Исааково" и "Сбогом, Шанхай", сподели още Жаклин Вагенщайн и уточни, че изданието на "Съновидение за св. Борис I" е и илюстрирано, което го прави безкрайно ценно.

Освен "Звезди" ще бъдат излъчени и други филми на сценариста и режисьор Анжел Вагенщайн.

"Предстоят още прожекции на филма "Гоя, или тежкият път на познанието", който също е българо-немска продукция", каза още Жаклин Вагенщайн.

На събитието тази вечер присъстват вицепрезидентът Илияна Йотова и кметът на София Йорданка Фандъкова, както и много други обществени личности, журналисти и гости.

В знак на признание за безграничния талант и активната обществена позиция на Анжел Вагенщайн Илияна Йотова го удостои с плакета на вицепрезидента на Р България. /БГНЕС