Апартамент гейт: Три оставки, всички чакат Цветанов

Три са вече имената, които хвърлиха оставки заради скандала добил популярност като „Апартамент гейт”. Заради покупките на имоти на цени, далеч под пазарните от една и съща фирма, с постовете си се разделиха министърът на правосъдието Цецка Цачева, заместник-министърът на спорта Ваня Колева и заместник-министъра на енергетиката Красимир Първанов, предаде репортер на БГНЕС.

Сградата на улица "Латинка", известна още като "Къщата на буквите". В нея имоти са придобили Цветан Цветанов Ваня Колева.

В основата на скандала с покупката на големи жилища в луксозни сгради, строени от „Артекс”, стои скъпия имот на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Вторият човек в ГЕРБ се е сдобил с имот в желания столичен квартал „Изток” на цена в пъти по-ниска от иначе предлаганите от фирмата цени на квадрат. Освен това става въпрос за жилище, 239 кв. метра, разполагащо със собствен асансьор и гараж.

Цецка Цачева, която беше първата жена председател на Народното събрание, а след това се провали като кандидат на ГЕРБ в битката за президент на последните избори, не успя да влезе и като депутат в 44-ото Народно събрание, все пак бе назначена за министър на правосъдието. Раздели се с министерския стол обаче тази събота – 23 март, след като стана ясно, че заедно със сестра си също е станала собственик на жилище в квартал „Изток”, купено отново от „Артекс” и отново на цена по-ниска от реално предлаганите на пазара. Апартаментът на Цачева от почти 200 кв. метра.

Часове, след като Цачева обяви, че сделката ѝ е съобразно закона, но излиза в отпуск и депозира оставка, за да не тежи името ѝ на правителството и на премиера Борисов, дойде новината за Ваня Колева. В разговор с министър-председателя той е поискал оставката ѝ като заместник-министър на младежта и спорта, а причината – и тя се е сдобила с жилище от „Артекст”, отново в кв. „Изток”.

Любопитното в случая е, че Колева е кума на Цветан Цветанов, а съпругът ѝ е имал общ бизнес с председателя на ПГ на ГЕРБ. Колева е придобила апартамент в сградата, където купил и Цветанов – на ул. „Латинка”, с площ от около 230 кв. метра за 665 000 лева.

Сграда ВСЕЛЕНА е разположена на ул. „Юрий Гагарин“ 18-20, зад бившето кино „Изток“

В понеделник към имената, замесени в „апартамент гейт” се добавиха още имената на заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов и бившият председател на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков.

Новината за оставката на Първанов дойде днес чрез кратко съобщение от пресслужбата на Министерство на енергетиката.

Красимир Първанов е придобил апартамент, в кооперация на улица „Тинтява“, на няколко пресечки от сградите, където недвижими имоти имат Цветанов и Цачева, през есента на 2018 г. от фирма „Артекс“ с площ 150 кв.м. и с два гаража от 50 квадрата. Общата сума на сделката е 240 хиляди лева или това прави по 616 евро на кв.м., което го превърна в един от най-евтино закупените.

Името на Красимир Първанов нашумя, след като беше уволнен от министъра на енергетиката Трайчо Трайков заради подписването на документи по АЕЦ „Белене“, според които НЕК се задължава да сключи окончателен договор за втората ядрена централа с „Атомстройекспорт“. Той беше издигнат за заместник-министър от НФСБ.

Цветанов вече има опит в имотните скандали

От разгара на имотния скандал зам.-председателят на партия ГЕРБ и председател на парламентарната група е в САЩ. Всички погледи са вперени към прибирането на Цветанов от Вашингтон в сряда, за да даде повече информация относно имотното си състояние и сключването на сделката, както и дали ще подаде оставка.

„Машината за избори на ГЕРБ”, както е известен Цветанов, вече има опит в имотните скандали. Преди години имаше голямо недоволство срещу него заради многобройните му апартаменти, два от които прехвърлени на занижени цени от кумеца му Тодор Бояджиев, други, прехвърлени на съпругата му, на дъщеря му и такъв, в който живеели родителите му. Първият скандал с Цветанов и 6-те му апартамента гръмна (придобити в периода 2007-2008 г.) през 2011 година.

Тогава Цветанов твърдеше, че тъстът му бил дал 100 000 лв., за да си купи петия апартамент. Днес, 8 години по-късно, Цветанов твърди, че е изтеглил кредит от 100 000 лева, за да доплати жилището в сграда „Летера”.

От БСП вече поискаха отстраняването му не само от парламента и ГЕРБ, но и генерално от политическата сцена.

Вицепремиерът Томислав Дончев в неделя коментира, че скандалът не се е развил докрай и е „редно е г-н Цветанов да даде повече информация, включително по отношение на последния укор – отношения с фирмата, проверявана ли е, защо е проверявана, връзка или липса на връзка между едното и другото. Според мен тук основният говорител по темата е редно да бъде той”.

Коалиционните партньори от Обединени патриоти пък изразиха съмнения за разклащане на коалицията. /БГНЕС