Апел: Западът да окаже натиск върху РСМ, за да започне преговори за ЕС

Събитията през изминалите две седмици недвусмислено показаха, че проблемите пред евроинтеграцията на РС Македония не са в София, а в Скопие, където по същество не са проведени необходимите реформи за преодоляване на зависимостите и порочните практики, наследени от югославското тоталитарно минало. Ние отправяме този апел към всички Вас с призив упражняваният от Вас натиск върху България да бъде насочен към РСМ, за да започне и успешно да завърши преговорите за присъединяване към ЕС.

Всички български граждани желаят РСМ да стане член на ЕС, но не можем да приемем фалшификациите, свързани с общото ни българско културно-историческо наследство до 1945 година. Защото те са наложени от носителите на македонизма – творение на Коминтерна и на югославския комунистически режим като държавна доктрина, която е антиевропейска и антинатовска.

Това се казва в Апел за справедливост в името на истината за българите и бъдещето на Западните Балкани. Той е по инициатива на Сдружението „Потомци на бежанци и преселници от територията на Република Северна Македония и приятели“. Подписан е от 75 потомци на бележити българи от всички краища на Македония, както и от водещи интелектуалци.

Апелът е адресиран до председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей, президентите на България и РСМ Румен Радев и Стево Пендаровски, председателите на парламентите на двете страни, премиерите на двете страни, посланиците на ЕС и САЩ в България и РС Македония.

Агенция БГНЕС публикува пълния текст на Апела:

„Уважаеми госпожи и господа,

Ние, подписалите настоящия Апел, потомци на бежанци и преселници от територията на Република Северна Македония (РСМ) и техни приятели, желаем най-искрено присъединяването на РСМ към ЕС и подкрепяме всяка стъпка към постигането на тази цел.

Обнадеждаващи са контактите и намеренията на най-високо правителствено ниво между Република България (РБ) и РСМ за активизиране на икономическото сътрудничество, културния обмен, транспортните връзки и т. н., както и желанието на нашите съюзници от ЕС и НАТО, РСМ и Албания да започнат преговори за членство.

В същото време у нас будят тревога следните безспорни факти:

1. Неизпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между РБ и РСМ от 01.08.2017 г. Този основополагащ документ до днес се нарушава тенденциозно единствено от македонската страна.

2. Фактът, че при преброяването, проведено през 2021 г. в РСМ, 120 000 граждани не са посетени от преброители, а са преброени „служебно“, а само 3504 души са регистрирани като българи, въпреки че над 120 хиляди македонски граждани са поискали и получили български паспорти след доказване на български национален произход.

3. Работата на Смесената българо-македонска експертна комисия по исторически и образователни въпроси вече три години не дава резултати по вина на представителите на РСМ.

4. „Месецът на македонската култура“ в САЩ, за чието провеждане се търси подкрепата дори на Конгреса във Вашингтон (предвиден за септември 2022 г.), по същество има за цел да обезсмисли честването на 100-годишнината от основаването на Македонската политическа организация в САЩ, Канада и Австралия (МПО). Тя е създадена през 1922 г. и олицетворява общото ни българско културно-историческо наследство. А т. нар. организация Обединени македонци ще го представя като „македонско“. Защото споменатото събитие през септември се организира от проюгославската, комунистическа „обединена македонска диаспора“ – т. нар. „обединени македонци“. Тези структури са формирани в края на 50-те години в САЩ и Канада по инициатива на Югославската комунистическа партия с цел да подменят идеите и да се противопоставят на дейността на автентичните македонски патриотични организации, създадени през 1922 г. Членовете на последните са македонски българи, защитаващи общата българска кауза срещу сръбските и югославските репресии. За наша изненада, в организацията на този скандал ще участва и републиканката г-жа Клаудия Тени, бивша служителка в югославското консулство в Ню Йорк.

Уважаеми госпожи и господа,

Събитията през изминалите две седмици недвусмислено показаха, че проблемите пред евроинтеграцията на РСМ не са в София, а в Скопие, където по същество не са проведени необходимите реформи за преодоляване на зависимостите и порочните практики, наследени от югославското тоталитарно минало. Ние отправяме този апел към всички Вас с призив упражняваният от Вас натиск върху България да бъде насочен към РСМ, за да започне и успешно да завърши преговорите за присъединяване към ЕС. Няма българин, който да не желае РСМ да стане член на ЕС! Не сме против тези нейни граждани, които днес се самоопределят като „македонци“, но настояваме да се зачитат правата и на онези там, които са съхранили българското си самосъзнание и продължават да се самоопределят като българи! Не можем да приемем и фалшификациите, свързани с общото ни българско културно-историческо наследство до 1945 година. Защото те са наложени от носителите на македонизма – творение на Коминтерна и на югославския комунистически режим като държавна доктрина (създадена в Белград и Москва), която се поддържа днес от политиците в РСМ и техните поръчкови псевдоучени.

• Не можем да забравим последствията от престъпленията, свързани с бруталното налагане на македонизма на българите в РСМ след 1945 г. В тези години едни, за да оцелеят, се определят като македонци, несъгласните са избити, а трети са прогонени от родните огнища. И днес те живеят в България или другаде по света. А открито заявилите българското си самосъзнание в РСМ впоследствие са принудени да живеят като нежелани в родината си и продължават да бъдат дискриминирани.

• Не можем да приемем езика на омраза към всичко българско, който се използва през целия период от 1945 до днес в РСМ, настанил се в учебниците по история, в средствата за масова информация, в практиката на държавните институции. През последния месец такъв език на омразата се използва и срещу целия ЕС.

• Не можем да приемем да се унищожават паметници, свързани с миналото и нашите предци, като на тяхното място се изграждат нови с подменено съдържание. Така се извършва гавра с националността на загиналите българи, като им се натрапва чужда за личността им идентичност.

• Не можем да приемем да се фалшифицират знакови творби на общото ни българско литературно наследство и те да се обявяват за „македонски“.

• Не можем да приемем да се фалшифицират животът и делото на бележитите ни исторически личности от нашето общо минало – от Средновековието до 1945 г.

• Не приемаме, че Република Северна Македония може да има монопол върху цялата географска област Македония, части от която се намират в четири държави. Северномакедонската нация и северномакедонският език и култура са идентичност само на част от хората, които живеят на територията на бившата югославска Социалистическа република Македония (сега РСМ). Тази идентичност не е наша – на македонските българи – над 1 300 хиляди граждани на България с родови корени и връзки с хората от Вардарска, Пиринска и Егейска Македония.

• Не можем да приемем за нормално една държава – кандидат за член на ЕС, системно да не дава работа на свои граждани, да ги лишава от здравеопазване или от справедлив съдебен процес, само заради самоопределянето им като българи. Така се нарушават правата на тези хора, които се третират като „врагове“ на своята родина. Българите в РСМ трябва да получат конституционни гаранции като коренно население и държавнотворен народ.

• Не можем да се примирим със съдбата на собствеността, оставена от нашите предци в Република Северна Македония. След принудителната емиграция на родителите ни, те оставят там земи и недвижима собственост. Поради това настояваме наследниците им да бъдат обезщетени от правителството на РСМ.

• Не можем да приемем забраната децата на българите в РСМ да изучават книжовната норма на майчиния си български език и да пеят български песни.

• Не можем да приемем, че и днес в Скопие има политици, които не желаят да отворят досиетата на тайните служби! Ние искаме да се разкрият репресиите на македонизма и убийствата на десетки хиляди наши близки, чиято единствена вина е била, че са българи. Като се открият и обозначат колективните гробове.

България най-добре познава РСМ! Поради това българската страна няма право да продължава да си затваря очите и да пусне в една цивилизована демократична общност, каквато е ЕС, да влезе държава, която води и ще продължава да води същата опасна политика на македонизма.

Наше, на българската държава, задължение е да разкриваме истината и да покажем напълно пред нашите съюзници в ЕС, НАТО, а и пред световната общност, престъпната същност на македонизма.

Затова ние подкрепяме политиката на обективизиране на историческите факти и защита на човешките права, залегнала в рамковата позиция и декларацията, гласувана от 44-тото НС на Република България, резултат на безпрецедентен политически консенсус. Зад нея стоят над 80 на сто от българския народ.

Тази политика, надградена с решението на НС от 24 юни 2022 г. във връзка с предложението на френското председателство, указва, че започването на преговори за еврочленство на РСМ трябва да бъде свързано с приемането на закони и реализирането на убедителни практически действия, гарантиращи необратима промяна на цялостната й досегашна политика срещу българите и България. Защото тя е пряко продължение на порочните практики и зависимости, наследени от югославския комунистически режим, и днес се използва за прокарването чужди на балканските народи геополитически цели!

Убедени сме, че РСМ трябва и може да стане нормална европейска държава, достоен член на една цивилизована и демократична общност, каквато е ЕС, но условието за това е да се извърши реална декомунизация на режима в Скопие“, се казва в Апела, иницииран от Сдружение „Потомци на бежанци и преселници от територията на Република Северна Македония и приятели“. /БГНЕС