АПИ: Неподготвени водачи и неподчинение на ТИР-ове забавят снегопочистването

За съжаление снегопочистването през тази не се получи съвсем добре, заради силния снеговалежи и заради имахме проблеми с неподчинение на ТИР-ове, които са искали да заобикалят колоните, като така са задръстили движението допълнително, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" на извънреден брифинг, предаде репортер на БГНЕС.

От агенцията уточниха, че вчера най-голямото задръстване е било по АМ Хемус - след края на магистралата в посока Варна. Причина за това е силния снегжовалеж и многото паднали клони по пътя.

Половината проблеми със закъсали МПС са заради снега, а другата – заради неподготвени водачи, с недобри гуми, и без вериги.

Много ТИР-ове са били спрени, ще ни трябва по-дълъг период да ги върнем на пътя, съобщиха от Агенцията.

Към момента почти всички пътища, без Разград, са проходими за товарни МПС. Главните пътища са добре обработени.

В Разград и прохода Петрохан остава тежко положение, усложнено е преминаването на коли.

В Смолян е задължително поставянето на вериги.

Положението с проходите е най-тежко, Шипка, Петрохан, и др. са затворени за движение.

Иван Досев, който е член на УС на АПИ обобщи, че през последните 24 ч. положението е било тежко навсякъде.

"Усложнена остава обстановката в областите Русе, Разград, Шумен като в Разград е ограничено движението за всички МПС-та", уточни Досев.

Той посочи, че проблемите със закъсалите автомобили се дължат на по пътищата се дължат на паднали клони по пътищата, а другите се дължат на неподготвеността на водачите.

"Очаквам след обяд снеговалежът да спре и да започне разчистването на пътищата. Към този момент главните пътища са проходими при зимни условия за леки автомобили.

Ограниченията са за тежкотоварните.

За леките автомобили е забранено движението през прохода "Петрохан" както и движението в област Разград", заяви той.

На въпрос на БГНЕС каква е ситуацията в обл. Стара Загора, Досев каза, че там ситуацията не е тежка.

"Тежко е положението по проходите в посока Северна България. Всичките са в много тежко състояние. Отворен е само Ришкия проход, но само за движение на леки автомобили", уточни още той.

От думите на Даниел Иваничков от "Пътно поддържане" стана ясно, че през изминалите 24 ч. на терен са работили над 1200 машини като имат готовност бройката им да се увеличава.

"Проходите "Шипка", прохода на Републиката, "Петрохан" са в много тежко състояние. Надявам се бързо да успеем да възстановим движението.

В Русе, Силистра и Разград проблемът със снегонавяването е сериозен, но въпреки това не оставихме бедстващите хора. Днес ще се опитаме да отворим проходите", каза Иваничков и поясни, че снежната покривка при проходите е над 70 см.

" През последните 24 ч. са изтеглени над 500 автомобила. По АМ "Хемус" са 80, на прохода на Републиката бяха над 65. Проблем създават и многото паднали дървета. Само в област София има около 130. От Ловеч до Търговище също падат дървета", уточни Иваничков и добави, че обстановката в Смолян, където снеговалежът е най-обилен е добра и той е проходим.

Владислав Павликянов от" Пътната полиция" посочи, че въпреки тежката обстановка по пътищата няма загинали. "Имаме 30 тежки пътни произшествия. В момента нямаме закъсали или бедстващи хора. По наша молба е спряно движението на територията Румъния в Русе и Видин, тъй като не може да поемем тежкотоварния трафик оттам", заяви той и припомни, че санкцията за неспазване на ограниченията, въведени от "Пътната полиция" е 1000 лв. и взимане на книжката за 3 м. По автомагистралите положението е добро, трърди директорът на" Техническа дирекция" в" Автомагистрали" Евгени Генчев.

"В последните 24 ч. на терен работеха 180 машини и 240 човека. Изразходвани са 2000 т. сол и 32 т. хлорид за обезопасяването на магистралите", заяви Генчев. /БГНЕС