Аплодисменти за гвардейците след тържествената смяна на караула

Аплодисменти чуха военнослужещи от Националната гвардейска част след ритуала по тържествената смяна днес на почетния гвардейски караул пред сградата на Администрацията на Президента, предаде репортер на БГНЕС.

На 6 септември отбелязваме 135-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Пред сградата на Администрацията на Президента се извършва тържествена смяна на почетния гвардейски караул от 12:00 ч. освен днес в Деня на Съединението и на 3 март, когато е Националният празник, на Празника на армията, който е на 6 май и още на 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост; в Деня на Независимостта - 22 септември, на 1 ноември – Ден на народните будители; 2 юни – Ден на Ботев и загиналите за свободата на България, както и на 12 юли, когато е празник на Националната гвардейска част. Смяна на караула се прави и всяка първа сряда в месеца, без месеците декември, януари и февруари.

Сред тези, които бяха днес тук, за да наблюдават тържествената смяна беше и Адриана с 3-годишният Александър. Тя разказа, че е съпруга на гвардеец, който участва в тържествената смяна на караула. Той пък е от около 15 години в Гвардията. „Всеки път, когато имам възможност идвам със сина ми, за да го гледаме. Изключително много се гордея с него, просто чувството е неописуемо“, разказа младата жена.

За първи път тържествената смяна на караула е извършена на 5 ноември 2003 г. /БГНЕС