Япония дарява 3,4 млрд. долара на Световната банка за борба с пандемията

Японското правителство ще предостави 376,7 млрд. йени (3,4 млрд. долара) на Международната асоциация за развитие (МАР), организация в рамките на Световната банка, за подпомагане на страните с ниски доходи в борбата с пандемията от коронавирус. Съобщението беше публикувано в сряда на уебсайта на японското министерство на финансите.

Шуничи Сузуки, министър на финансите на Япония

"Светът продължава да е изправен пред безпрецедентна криза заради COVID-19. Рискуваме да изгубим постигнатото в борбата за изкореняване на крайната бедност. Тъй като броят на новите щамове на коронавируса се увеличава, трябва бързо да доставим ваксини и лекарства, включително в развиващите се страни, за да спрем заразата", заяви японският министър на финансите Шуничи Сузуки. Отбелязва се, че този принос на Япония ще бъде най-големият досега.

Япония и преди е оказвала подкрепа на други държави чрез международната платформа COVAX. В рамките на тази програма около 25 милиона дози ваксина срещу коронавирус бяха разпределени в страни като Индонезия, Виетнам, Малайзия и Тайланд. Япония е обещала да предостави на Африка още 10 милиона дози./БГНЕС

Токио / Япония