Япония и Саудитска Арабия се класираха за Мондиал 2022

Япония и Саудитска Арабия се превърнаха в поредните два отбора, които се класираха за финалите на Мондиал 2022 в края на тази година. "Самураите" си осигуриха участие в Катар с ключова победа над прекия конкурент Австралия с 2:0 като гости.

Каору Митома бе герой за Япония в Сидни

В Сидни японците стигнаха до ценния успех, благодарение на два късни гола, дело на резервата Каору Митома. Митома се появи в игра в 84-та минута и откри резултата пет минути по-късно, след което подпечата успеха на своите в 94-та минута. По този начин Япония записа седми успех в група В на третия етап от квалификациите в зона Азия и вече има 21 точки. Вторият Саудитска Арабия е с 19, а Австралия остава на трета позиция с 15 и вече няма шанс за едно от първите две места, които дават право на участие на Световното първенство.

По този начин Япония и Саудитска Арабия вече са сигурни за Мондиал 2022, докато Австралия ще трябва да премине през баражите, които предвиждат двубой с третия в група А (ОАЕ, Ливан или Ирак), а победителят ще се изправи срещу петия в класирането на зона Южна Америка. За Япония това ще бъде седмо поредно участие във финали на световно първенство след дебюта има през 1998 година, докато Саудитска Арабия ще играе на Мондиал за втори пореден и общо шести път.

По този начин вече са ясни 17 от 32-та участника на Мондиала в Катар. Освен домакините, сигурни за финалите са още Германия, Дания, Бразилия, Франция, Белгия, Хърватия, Испания, Сърбия, Англия, Швейцария, Нидерландия, Аржентина, Иран, Южна Корея, Япония и Саудитска Арабия.

Световното първенство в Катар ще се проведе в периода 21 ноември - 18 декември. /БГНЕС