Япония отбеляза 76-та годишнина от атомната бомба в Хирошима

Япония в петък отбеляза 76 години от първата атака с атомна бомба в света, със сдържани церемонии и разочарование от отказа на организаторите на Олимпиадата да запазят минута мълчание.

Оцелели, роднини и шепа чуждестранни сановници присъстваха на тазгодишното основно събитие в Хирошима, за да се помолят за загиналите или ранени при бомбардировките и да призоват за световен мир.

Опасенията от вируси оставиха настрани от събитието широката общественост, като вместо това церемонията се излъчи онлайн.

Участниците, много от които облечени в черно и носещи маски за лице, отправиха тиха молитва в 8:15 сутринта, когато първото ядрено оръжие, използвано по време на война, е било хвърлено от американски бомбардировач.

Приблизително 140 000 души са убити при бомбардировката на Хирошима, която е последвана три дни по -късно от атомната бомбардировка на Нагасаки.

В петък кметът на Хирошима призова лидерите да посетят градовете и предупреди, че „опитът е научил човечеството, че заплашването на другите като самозащита не е от полза за никого“.

Премиерът Йошихиде Суга също произнесе реч в града, но по -късно беше принуден да се извини, че пропусна част от текста - според съобщенията за японската подкрепа за международното ядрено разоръжаване - очевидно случайно.

43-годишната Йоко Садо, разхождайки се в мемориалния парк на мира със седемгодишния си син, заяви, че липсата на посетители поради пандемията е лишила Хирошима от възможността да разпространи послание за мир.

„Малко съм разочарована“, каза тя пред AФП. "Това би било чудесна възможност." Тази година церемонията е първата, откакто международният договор за забрана на ядрените оръжия влезе в сила миналата година, когато 50 -та страна ратифицира текста. Договорът не е подписан от ядрени държави, но активистите смятат, че той ще има постепенен възпиращ ефект. Япония също отказа да го подпише, заявявайки, че споразумението няма да има никаква тежест без участие от държави с ядрено въоръжение. Но страната също е в деликатно положение, тъй като е под ядрения чадър на САЩ, като американските сили отговарят за нейната отбрана./БГНЕС