Япония почита жертвите на земетресението и цунамито от 2011 г.

Церемония по почитане на жертвите на земетресението и последвалото цунами преди 10 години край североизточното крайбрежие на Япония, ще се проведе в четвъртък по повод годишнината от трагедията, съобщава ТАСС.

Основното събитие ще се състои в Националния театър в Токио. На него ще присъстват премиерът Йошихиде Суга, както и император Нарухито и императрица Масако, за които това ще бъде първата съвместна публична изява от началото на пандемията. Традиционно минута мълчание ще бъде обявена в 14:46 местно време, когато на 11 март 2011 г. край бреговете на префектура Мияги е регистрирано земетресение с магнитуд 9,0. След това правителственият глава ще прочете обръщението си.

Общо на церемонията ще присъстват около 220 души, което е четири пъти по-малко от обикновено. Той беше отменен миналата година поради ситуацията с коронавирус. Отделни възпоменателни събития ще се проведат и в редица градове, засегнати от бедствието в североизточната част на страната.

През 2011 г. земетресението и цунами отнеха живота на най-малко 18,4 хиляди души. Най-големи щети са нанесени на префектурите Мияги, Ивате и Фукушима. Последното стана известно по целия свят поради аварията в едноименната атомна централа, с последствията от която Япония все още трябва да се справи.

Понастоящем операцията по деактивиране на аварийната станция "Фукушима-1" продължава да бъде една от основните задачи в рамките на мерките за възстановяване на засегнатите региони. Поради големите трудности този процес протича с постоянни закъснения и според предварителните оценки той може да приключи едва до 2050 г. или дори по-късно. Въпреки това, сега АЕЦ има адекватно ниво на безопасност: на повече от 90% от територията й може да се пребивава без защитен костюм.

Миналият месец експерти от „Tokyo Electric Power“ (TEPCO) успяха да извлекат след почти две години работа, отработено ядрено гориво (ОЯГ) от специални басейни в третата сграда на реактора. Оттам са премахнати общо 566 горивни пръти, включително четири, които са повредени и сериозно деформирани при инцидент на станцията.

Ще отнеме още около 10 години за извличане на отработено ядрено гориво от басейни в други реактори, които са пострадали най-много. Планирано е да се получат около 4,7 хиляди горивни възли от шест енергийни блока на станцията.

Освен това има много трудности, свързани с оползотворяването на разтопено ядрено гориво. Това значително усложнява процеса на отстраняване на инцидента и за да се отстрани, в момента се разработват специални роботизирани механизми.

Водата се изпомпва редовно в самите реактори за охлаждане, която се излива през пролуки в инсталациите, запълва подземните етажи на енергийните блокове, дренажната система, а също така се смесва с подпочвените води и влиза в техническото пристанище на атомната електроцентрала.

Японски специалисти изпомпват тази вода, почистват я от радиоактивни частици и я поставят в специални съоръжения за съхранение на стомана, инсталирани на територията. Обемът им е 1,37 милиона кубически метра, от които сега са запълнени 1,24 милиона кубически метра. Според изчисленията до 2022 г. наличните резервоари няма да са достатъчни. Поради липсата на територия за инсталиране на нови резервоари, беше повдигнат въпросът за възможността за изхвърляне на тази пречистена вода в океана, срещу което се противопоставят съседите на Япония в региона, по-специално Южна Корея.

До десетата годишнина от трагедията Националното метеорологично бюро на Япония изчисли, че от 2011 до 2021 г. в североизточното крайбрежие на страната са се случили около 570 хиляди земетресения, много от които са вторични трусове от това мощно въздействие. Освен това посоченият брой е три пъти повече от същия показател за периода от 2001 до 2011 г.

Според горната статистика броят на трусовете постепенно намалява до 2015 година. Тогава започна да се наблюдава тенденцията към увеличаване отново. И така, през ноември 2016 г. край бреговете на Фукушима имаше силно земетресение с магнитуд 7,3. Пореден удар с подобна сила и на същото място се случи през февруари тази година. Според експертите и двата случая са вторични трусове от земетресението през 2011 г.

Префектура Фукушима ще бъде домакин на щафетата на олимпийския огън след две седмици. Церемонията, както и самите игри, беше отложена за тази година. Тържествената церемония по старта на състезанието ще се състои във тренировъчния център по футбол. Поради пандемията не се планира да бъдат допуснати зрители.

Като подготовка за Олимпиадата японските власти се опитаха да обърнат максимално внимание на регионите, засегнати от цунамито. А стартът на щафетата във Фукушима, според идеята, трябва да се превърне в символ на възстановяване от трагедията. Също така префектурата трябва да стане място за някои от олимпийските състезания, включително футболни и бейзболни мачове./ БГНЕС