Япония се задъхва от гореща вълна, има риск от недостиг на електроенергия

Японското правителство отправи днес предупреждение за недостиг на електроенергия, тъй като страната е засегната от екстремни горещини с нови температурните рекорди. В същото време бе обявено, че дъждовният сезон в Токио в исторически план е приключил най-рано.

Жителите на японската столица и околностите ѝ бяха помолени да пестят енергия, особено в ранните вечерни часове.

По данни на Японската метеорологична агенция (JMA) в Токио днес през целия ден се очакват температури от 35ºС, а до неделя живакът няма да падне под 34ºС.

"Молим обществеността да намали потреблението на енергия в ранните вечерни часове, когато коефициентът на запасите пада", каза на редовен брифинг за медиите Йошихико Исозаки, заместник-главен секретар на кабинета.

Той предупреди, че жителите трябва да направят необходимото, за да останат на хладно и да избегнат топлинен удар.

В голяма част от Япония по това време на годината обикновено има дъждовен сезон, но JMA обяви, че сезонът е приключил в региона Канто, където се намира Токио, и съседния район Кошин.

Това е най-ранният край на сезона от началото на наблюденията през 1951 г. и с цели 22 дни по-рано от обичайното.

Агенцията обяви края на дъждовния сезон и в централната част на Япония - Токай и част от южната част на Кюшу, като заяви, че тазгодишният дъждовен сезон в тези райони и Канто-Кошин е бил най-краткият в историята.

В неделя в град Исесаки в префектура Гунма, северно от Токио, бе регистрирана най-високата температура, регистрирана някога в Япония през юни - 40,2ºС.

"Непосредствено след края на дъждовния сезон много хора все още не са се аклиматизирали напълно към горещините и са изправени пред по-голям риск от топлинен удар", предупреждава метеорологичната агенция. /БГНЕС, АФП

Токио / Япония