Япония ускорява ваксинацията на хората над 65 години

Японското правителство възнамерява да ускори ваксинацията на 36 милиона души на възраст над 65 години, която започва от днес, заяви министър-председателят Йошихиде Суга.

"Ние се ангажираме да завършим ваксинацията на тази част от населението възможно най-скоро", каза той. Премиерът заяви, че през тази година японското правителство ще получи около 140 милиона дози ваксини, които които трябва да създадат групов имунитет към коронавируса.

Ваксинациите за хора над 65 години започват в 39 от 47 префектури в Япония. За целта освен в болниците хората ще могат да се ваксинират в специални пунктове, оборудвани в обществени зали и стадиони.

Ваксинацията в Япония започна в средата на февруари, до момента тя е обхванала едва В края на миналата седмица са ваксинирани 4,8 милиона медицински работници. Само 1,1 милиона души са получили поне една доза ваксина, което е по-малко от един процент от 126 милионното население на Япония. По отношение на нивата на ваксинация Япония изостава от водещите страни и средния световен показател, който според агенция Kyodo е около 5% от населението на света./БГНЕС, ТАСС