Японски вестник, спонсор на Игрите, призова за отмяната им

Японският вестник Asahi Shimbun, официален спонсор на Игрите в Токио, призова за отмяната на Летните олимпийски игри в сряда – последният пример за опозиция по-малко от два месеца преди откриващата церемония.

Президентът на Токио 2020 Сейко Хашимото.

Призивът идва предвид факта, че общественото мнение в Япония е твърдо срещу провежданет на Олимпиадата това лято. Въпреки това, организаторите настояват, че Игри ще има, казвайки, че ще има разширен правилник, който да запази атлетите и японското общество в безопасност. Вестникът призова японския премиер Йошихиде Суга да „направи спокойна, обективна оценка на ситуацията и да вземе решението да отмени Лятната олимпиада“. Всекидневникът добави, че „не може да поеме риска“ на провеждане на събитието, независимо от уверението на организаторите, че ще бъде безопасно. Той обвини лидерите на Международния олимпийски комитет (МОК), включително вицепрезидента Джон Коутс, в това, че са „самодоволни“ с японското общество.

Запитан миналата седмица относно това дали Игрите могат да се проведат дори при извънредно положение, Коутс отвърна с „отговорът е абсолютно да“. Токио и други части на страната са в извънредно положение в момента, което се очаква да бъде удължено тази седмица до 20 юни. Шефът на Токио 2020 Сейко Хашимото призна, че организаторите са изправени пред сериозна опозиция. „Има значителен брой японци, които са притеснени“, каза тя на събрание на Изпълнителния комитет. Хашимото повтори, че чуждестранните спортисти ще бъдат изправени пред по-строги рестрикции, докато са на територията на страната, и че Игрите няма да поставят под допълнителен натиск местната здравна система. „Подготвяме се за безопасно провеждане на Игрите“. Япония има сравнително малък брой заразени, с по-малко от 12 500 жертви, и избегна суровите локдауни в някои други места по света.

Настоящото извънредно положение ограничава главно продажбата на алкохол в ресторанти и барове, и ги принуждава да затварят по-рано. Правителството обаче е критикувано заради бавния темп на ваксинация, като все още няма поставена дата за ваксинация на останалата част от население извън медицинските лица и възрастните хора. Изключение ще бъде направено за атлетите на Япония на Олимпиадата и някои хора от персоналите, които ще получат ранни ваксини на Пфайзер. Тези ваксинации ще стартират на 1 юни, като дозите ще бъдат разпределени за 600 атлети и 1000 треньори, тренировъчни партньори и други членове на персоналите, според Японския олимпийски комитет.

Лятната олимпиада в японската столица е насрочена за 23 юли-8 август.

Президентът на МОК Томас Бах каза миналата седмица, че повечето спортисти и членове на екипи в олимпийското село ще бъдат ваксинирани навреме за началото на Олимпиадата на 23 юли. /БГНЕС