Apple победи Samsung като най-голям продавач на смартфони в света

iPhone на Apple за първи път стана най-продаваният смартфон в света, след като конкурентът Samsung изгуби 12-годишната си лидерска позиция, показват данни, с които АФП разполага.


Според данните на International Data Corporation, iPhone е откраднал короната на Samsung през 2023 г. с 234,6 млн. продадени устройства в сравнение с 226,6 млн. устройства на южнокорейската фирма.

Американският технологичен гигант владее 20,1% пазарен дял пред 19,4% на Samsung, съобщи IDC.

Анализаторите от внимателно наблюдаваната компания за проследяване на пазара заявиха, че възходът на Apple се дължи на успеха на премиум устройства като iPhone.

Те посочиха и все по-фрагментирания пазар на смартфони, работещи с операционната система Android, като се позоваха на конкуренти на Samsung от нисък клас като Transsion и Xiaomi, както и на Honor и Google.

Успехът на добре приетите предложения на Huawei в Китай също оказа влияние върху спада на продажбите на Samsung, твърдят от IDC.

Данните за продажбите се появиха преди последната версия на моделите на Samsung, която се очаква на събитие в Калифорния тази седмица.

Според IDC глобалните доставки на смартфони са намалели с 3,2% до 1,17 млрд. броя през 2023 г., въпреки че групата заяви, че индустрията се възстановява след слаб период.

"Растежът през втората половина на годината затвърди очакваното възстановяване за 2024 г.", се казва в изявление на IDC./БГНЕС