"Apple" представи Vision Pro, първите си очила за смесена реалност

Гигантът „Apple“ представи първите си очила за виртуална реалност, като отправи предизвикателство към собственика на Facebook „Meta“ на пазар, който все още не е изкушил потребителите извън средите на геймърите и технологичните маниаци, предаде АФП.


Това е най-значимото продуктово представяне на емблематичния производител на iPhone, откакто през 2015 г. той представи Apple Watch.

"Смесването на цифрово съдържание с реалния свят може да отключи преживявания, каквито не сме виждали досега", заяви главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук, докато представяше Vision Pro на събитие на Apple в Купертино, Калифорния. То е елегантно VR устройство, което прилича на скиорски очила.

Vision Pro ще струва 3499 долара и ще се предлага в началото на следващата година, съобщиха от компанията.

„Disney“ си партнира с „Apple“ за пускането на очилата и компанията на Мики Маус подшушна за стрийминг на съдържание от „Марвел“, „Междузвездни войни“ и спортни предавания на живо, които ще бъдат достъпни на устройството.

"Много сме горди, че за пореден път си партнираме с най-великата компания за разказване на истории в света с най-иновативната технологична компания в света, за да ви предоставим вълшебство в реалния живот", заяви главният изпълнителен директор на Disney Боб Игър.

Apple не отрече геймърската аудитория и заяви, че над 100 игри от Apple Arcade ще бъдат достъпни от деня на пускането на пазара.

Устройството също така ще прожектира очите на потребителя върху външен екран, за да улесни взаимодействието с другите.

Очилата се разработват в Apple от години и ще бъдат насочени към игри, стрийминг на видео и конференции, както и към здравето и фитнеса.

"Би било драстично да се каже, че Apple Vision Pro ще замени компютъра или мобилния телефон в близко бъдеще", казва Ролф Иленбергер, основател и главен изпълнителен директор на VRdirect, софтуерна компания за устройства за виртуална реалност.

"Но този ден ще настъпи скоро, като най-вероятно ще се започне от тези, които обичат да имат втори или трети монитор на работните си места", добави той. /БГНЕС

Тагове: