Apple с нови функции по защита на поверителността

Apple представи няколко нови функции за защита на поверителността на годишната си конференция за разработчици WWDC 2021. Събитието беше излъчено на уебсайта на компанията, съобщава ТАСС.

Например, функцията за защита на поверителността на пощата не позволява на инструментите за проследяване (тракери) да открият вашето местоположение или IP адрес. Също така крие информация дали сте отворили писмото и кога сте го направили.

Появи се и доклад за поверителност на приложенията, в който компанията обяснява как приложенията използват потребителски данни. Например колко често дадено приложение иска достъп до вашите контакти, микрофон или местоположение.

„Siri“ вече може да работи без връзка с интернет: всички заявки се обработват на устройството, без да се използва достъп до мрежата, което прави възможно ускоряването на някои задачи с гласов асистент: например, задайте аларма или запишете среща в календар. Също така е необходимо, както е обяснено в Apple, за подобряване на сигурността на потребителските данни: „Аудиото никога не напуска вашето устройство“.

Компанията представи абонамент за „ iCloud +“ с допълнителни функции за поверителност. Например, „Hide my mail“ създава произволни пощенски кутии за регистрация в различни услуги, а „Private „ осигурява допълнителна защита за сърфиране в мрежата. Цените на абонаментите са непроменени, членовете на „iCloud“ автоматично ще се прехвърлят към „iCloud +“ тази есен.

Вече е възможно да определите, например, ваш роднина като „поверителен контакт“. Ако забравите паролата си за Apple ID, можете да му се обадите и да получите код за потвърждение. Компанията също така позволи прехвърлянето на акаунта в завещание: след смъртта на титуляра на акаунта, определено лице може да получи достъп до него и до всички данни в „iCloud“. / БГНЕС