Apple съкращава производството на слушалките Vision Pro

Компанията Apple е принудена да направи драстични съкращения в производствените прогнози за своите слушалки за смесена реалност Vision Pro, съобщи „Файненшъл таймс“.

Слушалките бяха представени миналия месец след седемгодишна разработка и бяха обявени за най-важния продукт на компанията след пускането на iPhone.

Сложността на дизайна на слушалките и производствените трудности са причина за мащабните цели, докато плановете за по-достъпна версия на устройството трябваше да бъдат отложени.

Apple вече предупреди, че слушалките на стойност 3500 долара няма да бъдат пуснати в продажба преди началото на следващата година, което е дълъг период от обявяването им на 5 юни.

Анализаторите изтълкуваха, че това е свързано по-скоро с проблеми по веригата за доставки, отколкото с това да се даде време на разработчиците да създадат приложения за Vision Pro.

Двама души, близки до Apple и Luxshare, китайският производител по договор, който първоначално ще сглобява устройството, заявиха, че се готви производството на по-малко от 400 000 бройки през 2024 г.

Множество източници от индустрията заявиха, че Luxshare в момента е единственият производител, който се занимава със сглобяване, на устройството за Apple.

Двама единствени китайски доставчици на определени компоненти за Vision Pro са заявили, че Apple е поискала от 130 000 до 150 000 единици през първата година.

И двете прогнози представляват значително намаляване на производството спрямо предишната цел за продажби на вътрешния пазар от 1 милион единици през първите 12 месеца.

Според експерти от бранша прогнозите за ниски обеми отразяват липсата на увереност на Apple в способността ѝ да разшири производството след години на пропуснати крайни срокове за пускане на устройствата на пазара. /БГНЕС