Apple стартира първи онлайн магазин във Виетнам

Apple пуска първия си онлайн магазин във Виетнам следващата седмица, съобщи компанията, надявайки се да спечели от младото и технически грамотно население на страната, предаде АФП.


Производителят на iPhone е сред множеството световни технологични гиганти, включително Intel, Samsung и LG, които са избрали Виетнам за сглобяване на своите продукти. Досега обаче гигантът от Силиконовата долина продаваше продуктите си на 100-милионния виетнамски пазар чрез оторизирани дистрибутори.

"За нас е чест да разширим дейността си във Виетнам", заяви Диърдър О'Брайън, главен вицепрезидент на Apple за търговията на дребно, в онлайн изявление на виетнамски език.

Комунистическото правителство на страната заявява, че иска до 2025 г. 85% от възрастното население да има достъп до смартфон, в сравнение със сегашните 73%. Според платформата за пазарни проучвания Statista по-малко от една трета от мобилните потребители в страната имат iPhone.

Чрез онлайн магазините "клиентите във Виетнам могат да открият продукти и да се свържат с нашите опитни експерти", се казва в изявлението на О'Брайън.

Производството на аксесоари и сглобяването на мобилни телефони съставляват до 70% от производството на електроника във Виетнам. Продуктите са предназначени основно за износ.

По официални данни миналата година виетнамската индустрия за производство на мобилни телефони е отчела оборот от внос и износ в размер на 114 млрд. щатски долара, което представлява една трета от общите приходи от внос и износ на страната. /БГНЕС