Apple засилва защитата на данните в iCloud

Apple съобщи, че засилва защитата на данните, които потребителите съхраняват в облака - ход, който може да попречи на властите и на хакерите.

Планът за усъвършенствана защита на данните на производителя на iPhone разширява т.нар. криптиране от край до край отвъд услугата iMessage до снимки и други данни, архивирани в услугата за съхранение iCloud.

Apple заяви, че този ход е спешен предвид тревожното нарастване на броя на нарушенията на сигурността на данните, при които през 2021 г. по света са били разкрити 1,1 милиарда лични данни, според проучване на компанията.

"Разширената защита на данните е най-високото ниво на сигурност на данните в облака на Apple", заяви Иван Кръстич, ръководител на отдела за инженеринг и архитектура на сигурността в Apple.

Тя дава "на потребителите избора да защитят по-голямата част от най-чувствителните си данни в iCloud с криптиране от край до край, така че те да могат да бъдат декриптирани само на техните доверени устройства", добави той.

Apple заяви пред Wall Street Journal, че с повишената сигурност вече няма да може да прехвърля историята на iMessage и други файлове, дори когато това се изисква по закон от разследващите.

Този ход потенциално ще възобнови дълъг период на противопоставяне между технологичните фирми и правоприлагащите органи.

Apple се противопостави на правни усилия за отслабване на криптирането на iPhone, за да позволи на властите да прочетат съобщенията на заподозрения за бомбения атентат в Сан Бернардино, Калифорния, през 2015 г.

Представители на полицията по света твърдят, че криптирането може да защити престъпници, терористи и порнографи дори когато властите имат законна заповед за разследване.

Защитниците на гражданските права и неприкосновеността на личния живот, заедно със специалистите по киберсигурност, обаче се застъпват за криптиране на данните, за да се предпазят от неправомерно шпиониране от страна на властите, както и от хакери.

"Постоянно идентифицираме и смекчаваме възникващите заплахи за личните данни на (потребителите) на устройството и в облака", заяви старши вицепрезидентът на Apple по софтуерно инженерство Крейг Федериги в публикация.

При новата настройка Apple заяви, че само iCloud Mail, Contacts и Calendar ще останат некриптирани поради необходимостта да работят с други системи.

Новото ниво на сигурност ще бъде достъпно в САЩ до края на този месец и ще бъде въведено в световен мащаб през следващата година, заявиха от Apple.

Apple отстоява защитата на личните данни като начин да се разграничи от технологичните гиганти Meta и Google, които внимателно следят онлайн активността на потребителите, за да увеличат приходите от реклама. /БГНЕС, АФП