„Арабеск“ представя най-великата любовна история на всички времена

Балет „Арабеск“ представя най-великата любовна история на всички времена. „Ромео и Жулиета“ - музика Сергей Прокофиев, хореография – Боряна Сечанова, сценография – Иван Токаджиев, костюми – Николина Костова-Богданова.

Спектакълът ще се състои от 19.00 часа тази вечер на сцената на Музикален театър.

Трагичната история за съдбата на двамата влюбени от Верона, гениално пресъздадена преди 420 години в шедьовъра на Уилям Шекспир, се превръща в символ на първата голяма и неосъществима любов. Енигмата „Ромео и Жулиета” оживява със същата сила и в балетната музика на Сергей Прокофиев.

Спектакълът на Балет „Арабеск „Ромео и Жулиета“ един модерен танцов прочит на пиесата, в който авторският екип начело с хореографа Боряна Сечанова разсъждава върху Шекспировите представи за времето и пространството, за истината, познанието, любовта, мястото на човека в мирозданието.

Спектакълът поставя въпроса за доброто, което носи зло и цената на неуместните съвети. Как се отнасяме днес към отговорността за своите постъпки?. Променило ли се е нещо в човешкото съзнание и поведение днес? Mожем ли да осмислим и осъзнаем закономерностите и родовите белези на модерната епоха?. Къде в днешно време остава любовта?. Дали това е временна психоза, носеща опустошение на себе си и на другите, логично продължение на несъзнаваната предпоставка „моята душа е в ръцете на другия“ или велика наивност?

Проектът е финансиран от Програма „Култура” на Столична община” и с подкрепата на Министерство на културата.

…………………………………

Жулиета – Виктория Петрова

Ромео – Филип Миланов

Дойка – Даниела Иванова

Отец Лоренцо – Асен Наков

Майка Капулети – Ангелина Гаврилова

Меркуцио – Васил Дипчиков

Бенволио – Стефан Вучов

Тибалт – Ервин Есен

2 приятелки – Андрея Андонова, Петя Колева

Парис – Валери Миленков,

Майки – Мариана Крънчева, Стефка Табакова,

Мария Касабова, Теодора Друмева

Момичета Монтеки – Елизабет Якимова, Таня Кацарова

Момче Монтеки – Светлозар Тинев /БГНЕС