Арбен Таравари: "Отворени Балкани" е вратата на Сърбия за зловредно влияние в Македония

"Сърбия има огромно влияние в македонското общество чрез "Отворени Балкани". Това вреди не само на македонците и албанците, но и на цялата държава. След изборите ще поискам динамика в процеса за конституционните промени и да напуснем "Отворени Балкани".


Това заяви Арбен Таравари, кандидат-президент на Северна Македония от коалиция „ВРЕДИ“, в интервю за Радио Свободна Европа.

"Ако спечеля изборите, първото нещо, което бих направил, е да отида в Брюксел и да поискам от европейските политици да ни дадат гаранции, че няма да има други условия пред Македония да продължи европейския път. На второ място, зависи кой ще е бъдещият мандатоносител. Бих го повикал, за да го помоля да даде тласък за конституционните промени и да започнем с тях веднага. На трето място, бих помолил политическите партии и правителството да напуснем "Отворени Балкани" като проект, защото в него не остана никой освен Македония и Сърбия", обясни Таравари.

Конституционните промени

"Позицията на Европейския съюз и Европейската комисия е, че Македония ще започне преговорите, само ако се направят конституционни промени - това е безспорен факт. Казах и през юни 2022 г., когато беше прието Европейското предложение за споразумението между Македония и България - всички тези преговори бяха непрозрачни. Приетото предложение обаче няма алтернатива", каза политикът.

Сръбското влияние в РСМ

"Нямам доказателства за руско влияние. Но знам, че има голямо сръбско влияние в Македония, което е недвусмислено, особено чрез „Отворени Балкани“. Влиянието на Сърбия е огромно в македонското общество. Това не вреди само на македонците или само на албанците, а на държавата като цяло", обясни кандидатът за президент.

"Сърбия има много добри отношения с Русия, тя е най-близката им страна от Западните Балкани. Ако има руско влияние в Македония, тогава то минава през Сърбия", добави той.

Според Таравари в периода 1998-2002 г. "влиянието на Белград в Македония е било най-слабо, когато на власт бяха Любчо Георгиевски и Арбен Джафери".

Политикът посочи, че членството на Скопие в НАТО е "добра профилактика за страната".

"Все повече политици не могат да получат определени удостоверения, особено тези, които работят в структурите за сигурност на държавата, които са под контрола на НАТО. Няма по-добър контрол от този, който НАТО може да има върху намаляването на руското влияние в Македония. Трябва да продължим да бъдем членове на Алианса, но и да опитаме да бъдем част от Европейския съюз. Колкото повече се стремим към ЕС, толкова по-малко ще бъде влиянието на структурите, които не мислят доброто на Македония", каза още Албен Таравари. Той отбеляза, че по параграфа "корупция" Северна Македония е сред "най-лошите страни" в Западните Балкани, като призова за съдебна реформа.

Кандидатът на "ВРЕДИ" все още няма отговор кой е поставил патрон пред вратата на дома му преди два месеца. Тогава той се раздели със съпартиеца си Зиядин Села, а тяхната партия „Алианс на албанците“ се разцепи на две крила.

Таравари смята, че има предимство срещу прекия му конкурент Буяр Османи от Демократичния съюз за интеграция /ДСИ/, тъй като не се е замесвал в "скандали и афери".

В коментар за обвиненията срещу него от страна на Зиядин Села, че е "марионетка на ВМРО-ДПМНЕ", Таравари заяви:

"Пътищата ни се разминаха, но все още го уважавам, защото сме работили дълги години заедно. Никога през живота си не съм бил нечия марионетка. Не си позволих да бъда марионетка на Села, така че не мога да бъда марионетка на ВМРО-ДПМНЕ или друга партия. Времето ще покаже кой е мислил правилно, а гражданинът ще покаже кой е прав в нашия случай, след като се разделихме."

Арбен Таравари посочи, че ако загуби изборите, ще се оттегли от политиката.

БГНЕС припомня, че парламентарните избори в РСМ ще се проведат на 8 май, сряда, заедно с втория тур на президентските избори. На 24 април, ще се състои първият тур за избор на президент. /БГНЕС