Арестът на Асанж и международните реакции

Асанж придоби известност след редица публикации, включително за американските военни операции в Афганистан и Ирак и за условията на задържане в лагера в Гуантанамо.

Основателят на Уикилийкс, Джулиан Асанж, беше арестуван от служители на лондонската столична полиция в еквадорското посолство в Лондон, след като Еквадор оттегли политическото си убежище. През последните 7 години основателят на Уикилийкс живееше в посолството на тази държава. Асанж и пътят до ареста му Асанж придоби известност след редица публикации, включително за американските военни операции в Афганистан и Ирак и за условията на задържане в лагера в Гуантанамо. През 2010 г. основателят на Уикилийкс, когато американските власти се заинтересуваха от него, замина за в Швеция, където възнамеряваше да получи защита. Впоследствие той беше обвинен в сексуални престъпления, отговорността, за които Асанж отрича. Шведският съд го включи в международен списък за издирване, след което бе задържан в Лондон, но освободен под гаранция. Уестминстърският магистратски съд на 29 юни 2012 г. издаде присъда за задържане за това, че не се е явил в съда. Оттогава Асанж се крие в еквадорското посолство в британската столица. След задържането му еквадорският президент заяви, че Асанж няма да бъде екстрадиран в никоя страна, в която би могъл да се изправи срещу "изтезания или смъртно наказание". "Поисках от Великобритания гаранции, че Асандж няма да бъде екстрадиран в никоя страна, в която би могъл да бъде подложен на изтезания или да бъде изправен пред смъртно наказание", заяви президентът Ленин Морено във видео съобщение, публикувано в социалните медии. "Британското правителство е потвърдило в писмена форма, че ще изпълнят това изискване“, каза Морено. След новината за ареста му шведската прокуратура заяви, че обмисля възобновяване на разследването по обвиненията на жена, твърдяща, че е била сексуално насилена от основателя на Уикилийкс. "Ние обмисляме този въпрос и ще обявим решението си през деня", каза представителят на прокуратурата, Карл Джигланд. „Възнамеряваме да направим всичко, за да може прокуратурата да възобнови разследването, а също така и Асанж да бъде изпратен в Швеция и изправен пред съда по обвинения в изнасилване ”, каза Елизабет Маси Фриц, адвокатка на ищцата. От ООН съобщиха, че възнамеряват да посетят Асанж в Лондон на мястото, където е задържан. Международни реакции за ареста на Асанж

С ареста, еквадорският президент "показа на света, че е жалък подлец", каза бившият ръководител на латиноамериканската страна.

След ареста на Джулиан Асанж, светът се превърна в арена на повсеместни реакции, повечето от които остро го осъдиха. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова коментира задържането му така: „Ръката на „демокрацията” стиска гърлото на свободата“. Всички страни и организации, застъпващи се за демокрацията, трябва да вземат участие в съдбата на Джлиан Асанж, трябва да се използват всички възможности, за да бъде защитен, каза Алексей Чепа, заместник-председател на Комисията по международни въпроси на държавната Дума. „Кремъл се надява, че ще бъдат зачетени правата на основателя на Джулиан Асанж“, заяви говорителят на президента Дмитрий Песков. От Уикилийкс излязоха с изявление, че властите на Еквадор незаконно са прекратили политическото убежище на основателя на портала. Уикилийкс заяви още, че целта на ареста на неговия основател, Джулиан Асанж, от властите в Обединеното кралство, е последващата му екстрадиция в Съединените щати, където е търсен за публикуване на класифицирани данни. Активистът многократно е заявявал, че се страхува от екстрадиране в Съединените щати поради факта, че е публикувал хиляди изтекли класифицирани американски правителствени документи, разкривайки жестокостите на САЩ в Ирак и Афганистан. Изключително остра беше реакцията на бившия лидер на Еквадор, Рафаел Кореа, който нарече сегашния президент Ленин Морено, „предател“. "Най-големият предател в историята на Еквадор и Латинска Америка, Ленин Морено, позволи на британската полиция да влезе в нашето посолство в Лондон, за да арестува Асанж", пише Кореа в Туитър. "Морено е корумпиран човек, но това, което е направил, е престъпление, което човечеството никога няма да забрави", добави Кореа, който предостави убежище на Асанж, когато беше президент през 2012 г. С ареста, Морено "показа на света, че е жалък подлец", каза бившият лидер. Бившият служител на американското правителство Едуард Сноудун нарече ареста на Джулиан Асанж "мрачен момент за свободата на печата".

Кристоф Делоар, ръководител на международната организация „Репортери без граници“, която се застъпва за свободата на пресата, заяви, че арестът на Асанж ще бъде "опасен прецедент", от който САЩ ще се възползват в бъдеще.

"Снимките на посланика на Еквадор, приканил тайната полиция на Обединеното кралство в посолството да извлекат от него издател на - харесвано или не - наградено журналистическо издание от сградата, ще се появят в историческите книги", заяви той. "Критиците на Асандж могат да празнуват, но това е мрачен момент за свободата на печата“, заключи Сноудън. Кристоф Делоар, ръководител на международната организация „Репортери без граници“, която се застъпва за свободата на пресата, заяви, че арестът на Асанж ще бъде "опасен прецедент", от който САЩ ще се възползват в бъдеще. "Прицелването в Асандж за предоставяне на информация на журналисти от Уикилийкс, която е в обществен интерес, би било наказателна мярка и опасен прецедент за журналисти или техните източници, които САЩ може да преследват в бъдеще", пише Делоар в Туитър. Главният редактор на Рашъ Тудей коментира ареста на Асанж с думите „Глобалното лицемерие спечели.“ "Какво очаква Асанж сега?“, пита тя. Десетилетия в затворите? Смъртно наказание в една от държавите в света с демокрации, служещи за пример? Той беше готов на всичко това“. /БГНЕС https://www.youtube.com/watch?v=8oqJiNzJQ_E