Арести в кметството на Прага предизвикаха сътресения в чешкото правителство

Скандал в кметството на Прага принуди министъра на образованието на Чехия да подаде оставка в неделя и застраши стабилността на коалиционното правителство на страната, което дойде на власт с обещанието да изкорени корупцията и да възстанови либералната демокрация.

Чешката република поема ротационното председателство на Съвета на ЕС през следващия месец, припомня „Политико”.

Петр Фиала, премиер на Чехия

Петр Хлубучек, който подаде оставка като заместник-кмет на Прага, прекара уикенда в затвора, след като беше задържан в петък вечерта. Той е един от 11-те души, свързани с градската транспортна компания DPP, на които бяха повдигнати обвинения в подкуп, участие в организирана престъпност и съмнения за незаконна употреба на наркотици.

Хлубучек е член на Движението на кметовете и независимите (STAN) - втората по големина от петте партии, съставляващи националната управляваща коалиция. Арестуван е и лобистът Михал Редл, бивш сътрудник на укриващия се мафиотски бос Радован Крейчир, който в момента е в затвор в Южна Африка.

Министърът на образованието и член на STAN Петр Газдик съобщи, че е провел няколко срещи с Редл. Той заяви, че е невинен, но подава оставка, за да не навреди на правителството.

"Не искам да разклащам правителството или коалицията на прага на председателството на ЕС", каза той.

"Петр Газдик не е нито обвиняем, нито разследван. Следователно това е почтено решение, с което не сме свикнали във висшата политика през последните години", написа в Twitter министър-председателят Петр Фиала. Той заяви пред държавната новинарска телевизия CTK, че очаква "разяснения" от страна на STAN.

Вит Ракушан (л), вицепремиер на Чехия

Лидерът на STAN и вицепремиер Вит Ракушан обяви, че партията ще изтегли напред събранието, на което да се гласува за нейното ръководство и което първоначално беше планирано за есента.

Хлубучек заяви, че подава оставка, за да предотврати "необосновани политически критики" към STAN от страна на други членове на градския съвет.

Арестите разтърсиха коалиционното правителство, което беше сформирано през ноември, след като обеща да възстанови доверието в основните политически сили сред дълбоко скептичните избиратели.

Ако STAN се разпадне, задържането на Фиала на власт ще бъде застрашено. Коалицията има 108 места в 200-членния парламент, но ще загуби мнозинството си без 37-те депутати от Пиратската партия и STAN.

Това би дало възможност за изява на Андрей Бабиш, бившия министър-председател, отстранен на изборите през октомври, след като беше обвинен в измама. Неговата опозиционна партия Ano има 72 места.

"Истинската глава на хидрата е г-н Ракушан, който прикрива организираната престъпност на STAN от позицията на министър на вътрешните работи", каза Бабиш. "Като оставя Ракушан в правителството, г-н Фиала одобрява мафиотските и грабителски практики на STAN".

Сътресенията и арестите напомнят за 90-те и 2000-те години на миналия век, когато страната беше затънала в корупционни скандали.

"Това напомня за мрачните стари времена", казва Иржи Пехе, политически анализатор и директор на Нюйоркския университет в Прага. "За съжаление, това изглежда повтаряща се тема в чешката политика и вероятно ще подкопае още повече доверието на хората в политиката."

Предишното председателство на страната на Съвета на ЕС през 2009 г. беше подкопано, когато правителството на министър-председателя Мирек Тополанек загуби вот на доверие. /БГНЕС

Прага / Чехия