Арести в Русия при опит за саботаж на "Турски поток"

Диверсанти, които планирали да саботират газопровода „Турски поток“, са задържани и арестувани, предаде ТАСС, цитирайки говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

„Те посегнаха даже и на „Турски поток“. Заловени са диверсанти, арестувани са няколко души, които са искали да взривят нашето съоръжение на наша територия“, каза той.

Песков подчерта, че „това е посегателство върху функциониращ маршрут, който работи като по часовник и на пълен капацитет.“ Той също така отбеляза, че "са замесени сили, за чийто евентуален произход Путин е дал намеци". "От вас зависи да интерпретирате тези намеци", заключи говорителят на Кремъл пред журналисти.

Според руския президент Владимир Путин Киев „отдавна използва терористични методи“, включително опит за взривяване на участък от газопровода "Турски поток", удари по Запорожската атомна електроцентрала и три терористични атаки срещу Курската атомна електроцентрала.

В сряда вицепремиерът Александър Новак заяви, че мерките за сигурност на газопровода "Турски поток" са били засилени след инцидентите със газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2". /БГНЕС