Арестуваха Джулиан Асанж

Създателят на Уикилийкс Джулиан Асанж бе арестуван в посолството на Еквадор в Лондон.

През 2012 г. Асанж потърси убежище, за да избегне екстрадиция в Швеция

47-годишният Джулиан Асанж, днес, четвъртък, 11 април, бе арестуван от служители на лондонската столична полиция в еквадорското посолство по заповед, издадена от Уестминстърския магистратски съд на 29 юни 2012 г. за това, че не се е явил в съда, съобщиха от полицията.

Както заяви президентът на Еквадор, страната е решила да му откаже убежище. През последните години основателят на Уикилийкс живееше в посолството на тази държава. Асанж придоби известност след редица публикации, включително за американските военни операции в Афганистан и Ирак и за условията на задържане в лагера в Гуантанамо.

През 2010 г. основателят на Уикилийкс, от когато американските власти се заинтересуваха, замина за в Швеция, където възнамеряваше да получи защита. Впоследствие той беше обвинен в сексуални престъпления, отговорността за която Асанж отрича.

Шведският съд го включи в международен списък, след което бе задържан в Лондон, но освободен под гаранция. От 2012 г. Асанж се крие в еквадорското посолство в британската столица.

Порталът Уикилийкс на 5 април, цитирайки високопоставен източник в Еквадор, съобщи, че в следващите "часове или дни" Асанж ще бъде изгонен от посолството. Като предтекст може да бъде използван корупционен скандал с офшорни документи, свързани с президента на Еквадор, Ленин Морено. /БГНЕС