Арестуваха Мишел Платини

Мишел Платини бе задържан в Париж тази сутрин във връзка с разследване на присъждането на Катар на Мондиал '22.

Бившият президент на УЕФА Мишел Платини бе арестуван в Париж тази сутрин по подозрения в корупция във връзка с присъждането на домакинството на Световното първенство през 2022-ра година на Катар, съобщава Льо Монд. 63-годишният Платини е бил задържан по време на акция, която е част от разследване на процеса на избор на домакин за Мондиал '22. Според френския сайт Медиапарт бившият вътрешен министър на Франция от времето на президента Никола Саркози - Клод Геан, също е бил разпитан във връзка с разследването, но не е задържан.

Катар получи правото да приеме Световното първенство след гласуване на Изпълнителния комитет на ФИФА в края на 2010-та година, като победи кандидатурите на САЩ, Южна Корея, Япония и Австралия. Изборът на ФИФА предизвика доста критики от медии и експерти и бе определен като "високорисков", като още в дните след решението на ФИФА имаше обвинения в получаване на подкупи от страна на членовете на Изпълкома. Заради високите температури в Катар се взе и безпрецедентното решение Световното първенство да се проведе през декември, което означава, че всички първенства в Европа ще бъдат прекъснати за повече от месец в края на 2022-ра година. Катар също така е и най-малката по територия държава, която ще бъде домакин на Мондиал, като е три пъти по-малка от Швейцария, която прие първенството през 1954-та година.

Изборът на Катар за домакин на Световното първенство бе силно критикуван и определен като "високорисков".

От 24-те членове на Изпълкома на ФИФА, които избраха кандидатурата на Катар, включително и Платини, 16 вече са подали оставка, отстранени са или са под наблюдение.

Това не са първите проблеми на Платини със закона, като в момента той изтърпява четиригодишна забрана за участие и посещение на всякакви футболни дейности, след като бе намерен за виновен за получаването на нерегламентиран хонорар на стойност 2 милиона швейцарски франка от страна на бившия президент на ФИФА Сеп Блатер.

Мишел Платини е един от най-легендарните френски футболисти в историята, като е трикратен носител на Златната топка и бе определен от ФИФА за шестия най-велик футболист на 20-ти век. През 1984-та година той извежда Франция до титлата на Европейското първенство, а година по-късно печели и Купата на европейските шампиони с тима на Ювентус. През 2007-ма година той победи Ленарт Йохансон в президентските избори на УЕФА и бе на поста до края на 2015-та година, когато бе уличен в корупционни практики и наказан от Етичната комисия на ФИФА. /БГНЕС