Арести на министри в Судан, очаква се обявяване на извънредно положение

Четирима министри и високопоставени служители на Судан бяха арестувани, съобщи телевизионният канал Al Hadath. Затворени са всички подстъпи до столицата Хартум, блокирани са мостовете и централните улици. Изцяло е спряно движението на автомобили.

Сред задържаните са министрите на съобщенията, информацията, финансите и индустрията. Арестувани са и губернаторът на Хартум и един от представителите на управляващия Суверен съвет в страната. Арестите продължават, като според информацията, сред задържаните има много лидери на политически партии.

Суданският премиер Абдула Хамдук беше поставен под домашен арест от армията. Преди време къщата на премиера беше обградена от военни.

Според Al Arabiya, в столицата на Судан мобилните комуникации и интернет са напълно прекъснати.

Военните са обкръжили столичното летище и достъпът до него е забранен. По информация на телевизия Al Arabiya големите авиокомпании са преустановили още преди два дни полетите си от и до Хартум.

Появи се информация, че по улиците започват да се събират хора в отговор на призива на основното опозиционно движение „Сили за свобода и промяна“ „да се противопоставят на опитите на военните на узурпират властта в страната”.

Очаква се изявление на ръководителя на Суверенния съвет на страната Абдел Фатах ал Бурхан, в което да обяви въвеждането на извънредно положение в Судан и прекратяване на действието на конституционната декларация. Тя бе подписана на 17 август 2017 г. между Военния съвет и опозиционния алианс „За свобода и промяна” и се смята за основна законодателна база през тригодишния преходен период. В документа са разписани структурата на основните органи на властта в страната и принципите на взаимодействие между тях. /БГНЕС

Хартум / Судан