Арестуваха Ева Кайли и още три лица за корупция, свързана с Катар

Отстранената от поста на зам-председател на Европарламента Ева Кайли и още трима бяха арестувани в Белгия като част от разследването на корупция, свързана с Катар, съобщи съдебен източник.

Федералната прокуратура не съобщи имената на арестуваните, като обяви само предварителното задържане на четирима от шестимата, арестувани през последните 48 часа. Според съобщение на прокуратурата в събота веерта бе извършен обиск на втори евродепутат.

Домът на Кайли в Брюксел беше претърсен в петък вечерта. Тя не е могла да използва парламентарния си имунитет, тъй като е била арестувана "на местопрестъплението". В петък вечерта белгийската полиция откри у нея "чанти с банкноти". По случая има „подозрения за плащане на големи суми пари или предлагане на значителни подаръци на трети лица с политическа и/или стратегическа позиция, която им позволява да влияят върху решенията на Европейския парламент“, се казва в изявление на прокуратурата.

По-рано днес председателката на Европарламента Роберта Мецола реши да лиши Ева Каили от правомощията на неин заместник, съобщи италианската агенция ANSA, позовавайки се на представител на Европарламента. Решението влиза в сила незабавно.

По-рано вестник „Франс соар” съобщи, че полицията е извършила 14 претърсвания в различни общини на Брюксел. По думите й разследването тече от юли 2022 година. Заподозрените са обвинени във вземане на подкупи от страна на Катар и опит да повлияят на политиката на ЕС, по-специално на позицията на други депутати в Европарламента, в навечерието на подготовката за Световното първенство. Според вестника задържаните са предали големи суми пари и ценни подаръци на други евродепутати. Белгийската прокуратура излезе с изявление, в което потвърди информацията за провеждането в петък на "антикорупционна операция, свързана с една от страните от Близкия изток", но остави без коментар цялата останала информация на вестника, включително връзката на разследването с Мондиал 2022. Кайли е гъркиня и вече е изключена от гръцката партия ПАСОК по решение на председателя на партията Никос Андрулакис. /БГНЕС, АФП