Арестуваха мъж за убийството на Тупак Шакур през 1996 г.

Бивш лидер на банда е обвинен в убийството през 1996 г. на рапъра Тупак Шакур в Лас Вегас, съобщи американската прокуратура.


Неразрешеният в продължение на десетилетия случай завладя общественото въображение след смъртта на артиста, чиято грандиозна кариера беше прекъсната на едва 25-годишна възраст.

Дуейн "Keffe D" Дейвис беше обвинен от голямо жури в Невада, каза прокурорът Марк Ди Джакомо пред съда.

„Презумпцията е, че той е отговорен за убийството на Тупак Шакур и ще бъде признат за виновен в убийство с използване на смъртоносно оръжие“, добави той.

Шакур, най-продаваният хип-хоп изпълнител зад хитове като "California Love", беше застрелян при стрелба от кола в Лас Вегас.

Шакур имаше кратка, но забележителна кариера, като бързо се издигна до "гангста рапър" и една от най-влиятелните фигури в хип-хопа, продавайки 75 милиона записи.

Той стана ключова фигура в съперничеството, подбуждано от промоутъри, между хип-хопа от Източното и Западното крайбрежие.

Въпреки че е роден в Ню Йорк, Шакур се премества като тийнейджър със семейството си в Калифорния, превръщайки се в една от най-разпознаваемите фигури на сцената на Западния бряг.

Обстоятелствата около смъртта на Шакур през септември 1996 г. остават неясни, а теориите отдавна изобилстват.

Убийството на Шакур беше последвано шест месеца по-късно от застрелването на съперника му, рапъра от Източното крайбрежие Кристофър „The Notorious BIG“ Уолъс.

Мнозина вярват, че те са били убити като част от съперничество между техните музикални лейбъли, базираната в Лос Анджелис Death Row и нюйоркската Bad Boy Entertainment.

Но някои музикални историци казват, че крайбрежната война е преувеличена по търговски причини.

Шакур, чиято майка Афени е активен член на движението Черната пантера и го кръщава на Тупак Амару, революционен вожд на инките, използва текстовете си, за да подчертае проблемите, пред които са изправени чернокожите американци, от полицейска бруталност до масово лишаване от свобода. /БГНЕС