Арх. Христо Генчев: Новата сграда на НС изгражда мостове между времена, които не се понасят

Сградата на бившия Партиен дом, която ще бъде дом на Народното събрание, има едно голямо архитектурно достойнство. Това е феноменът, който изгражда мостове между времена, които заедно се ненавиждат и не могат да се понасят.

Архитектурата се надсмива над тези дребни емоции. Тя символизира градивното, което преминава през вековете. Ние се наслаждаваме на архитектура, която е изградена от абсолютни монарси през XVII и XVIII век. Те създават великолепни шедьоври, въпреки че управляват еднолично. Ако се върнем още по-назад в историята и вземем египетските пирамиди. Ние им се възхищаваме и дори не можем да си помислим, че някой би могъл да им посегне. Те са построени, най-вероятно, с робски труд в името на една идея, която от днешна гледна точка е абсурдна. Това е великото на архитектурата.

Тя е мостът между поколения, които заедно се ненавиждат. Няма нищо чудно, нищо срамно и нищо страшно в една сграда, която е замислена като Партиен дом, днес да се помещава Народното събрание. Трябва да погледнем по-отвисоко на проблема и да не изпадаме в дребнотемие и заядливост. Няма друго изкуство, което да е толкова консолидиращо и насочено в бъдещето, толкова вечно.

Народното събрание и висшата институция в една страна, то в крайна сметка ще каже кое е добре и кое е лошо. Вляво е президентът, вдясно е министър-председателят. Заедно не могат да се понасят, обаче парламентът е институцията, която трябва да успокои напрежението. Това, което смехотворно се нарича „Триъгълникът на властта“ е абсолютното място на държавния авторитет. /БГНЕС

--------------------

Христо Генчев-старши е български архитект, урбанист, изследовател, учен и публицист. Доктор е на техническите науки от университета в Грац, Австрия. Автор е на 9 книги и много публикации по градоустройство, културология и геополитика. Анализът е направен специално за БГНЕС.