Арх. Христо Генчев: София е традиция, небостъргачите са символ на несправедливост

На рожден ден обикновено си пожелаваме най-съкровеното – здраве. И понеже на 3 април честваме 140 години от обявяването на София за столица на България бих искал да ѝ пожелая да бъде здрава и да се развива.

Градът е преди всичко традиция. Днес ние всички живеем по начина, по който са го замислили нашите прадеди. Живеем съобразно моделите, които са създадени и замислени преди поколения.

Проектите за небостъргачи в София са основна и груба грешка, особено, ако са изградени в жилищни райони. Те не само създават проблеми на обитателите наоколо със засенчване, отнемане на простор и въздух. Те са олицетворение на несправедливостта. На това как едни хора могат да живеят за сметка на общото, за сметка на страданията, които трябва да понесат други хора.

София има достатъчни териториални ресурси като град, но тя расте заради поземлените спекуланти. Те с лекота усвояват зелените и земеделски терени, превръщат ги в строителни площадки и ги застрояват с високи сгради, реализирайки щури печалби.

Основните пешеходни пространства трябва да станат достъпни за софиянци и това трябва да се случи час по-скоро. Не е редно да се блъскаме в тараби около градинката пред Военния клуб, на площад „Свети Александър Невски“ или на „Света Неделя“.

София не трябва да копира чужди модели. Тя не трябва да се стреми да бъде Манхатън, да бъде регулирана по европейски или американски. На нейна територия не трябва да има символи на чужди държави или армии. Искам да се освободим от всички натрапени наслоявания, които софиянецът продължава да търпи заради своето добро поведение и възпитание. /БГНЕС

---------------------------------

Христо Генчев-старши е български архитект, урбанист, изследовател, учен и публицист. Доктор е на техническите науки от университета в Грац, Австрия. Автор е на 9 книги и много публикации по градоустройство, културология и геополитика. Анализът е направен специално за БГНЕС.