Арх. Стефан Стефанов: Трябва да има обществено обсъждане по всички обществено значими въпроси

Да се правят обществени обсъждания за неща, които са значими за гражданите в района и биха довели до промяна в начина им на живот. Това поиска независимият кандидат за кмет на район „Младост“ арх. Стефан Стефанов, който подкрепи протеста на десетки свои съседи срещу работата на центъра по наркомании в „Младост“, който след преместването си от ул. „Пиротска“ вече се помещава в двора на болница „Св. Анна“, предаде репортер на БГНЕС.

„Няма как да имаме изисквания за отстояния от минимум 300 м. за изграждане на бинго зала от детска градина, а за такъв център да няма никакво ограничение. Законът в момента няма регулации къде може да бъдат поставяни такива обекти. Както виждате, те могат да бъдат поставени в гъсто населен район, в който в съседство има три детски градини и училища“, заяви Стефанов и добави, че въвеждането на регулация за такива обекти е задължителна.

Арх. Стефан Стефанов

Той както и останалите протестиращи не вярват и на казаното по-рано от днес от Министерството на здравеопазването, че центърът ще работи временно там. Гражданите не са спокойни и от факта, че вратата, която се намира срещу бл. 18 вече не е вход към центъра, тъй като пациентите, след като излязат от там, сядат пред входовете на блока им. Жителите се оплакаха, че откакто лекуващите се от зависимости са там, са разбити четири автомобила, като от един от тях са откраднати две кутии цигари.

„До онзи ден не пишеше, че това не е вход. Всяка сутрин ги виждам как идват. Седят по пейките. Има шишета от метадон, спринцовки. Моят, малкият, го е страх от тях и вика „наркомани, наркомани“. С протеста си искам да кажа да отидат някъде, където не е населено място. Там да им направят клиника и да се лекуват. Никой не им е виновен, че са станали наркозависими“, заяви Венцислав Маринов, които е с десетгодишния си син на протеста.

Сред недоволните е и Анета Христова, която има конкретни предложения къде да бъде преместен центъра по наркомании.

„Първото ми предложение е „Св. Наум“, така известният „4-ти километър“. Там има затворен комплекс с ограда и охрана. Хората не могат да влизат свободно. Второто ми е на „Площада на авиацията“, бившите казарми. Там две сгради на по 5-6 етажа стоят празни. Пак е с ограничен достъп и няма жилищни сгради. И трето ми предложение е в бившите сгради на Института по ветеринарна медицина, които се намират на „Цариградско шосе“. Пак има две пустеещи сгради“, посочи тя и каза, че ще се радва сегашният център да бъде превърнат в детска клиника.

Протестиращите заявиха, че се страхуват да пускат децата си и че не одобряват всеки ден да виждат "неадекватни" хора, които се придвижват на групички. Заканиха се ако не бъдат чути и центърът не бъде преместен, да продължат с протестите. Недоволството на гражданите продължава и в следващите дни. /БГНЕС