Археолози откриха 22 древни амфори край бреговете на Албания

Съвместен албанско-американски проект за подводна археология е довел до откриването на амфори в албанското крайбрежие на Йонийско море, които са поне на 2500 години. Предполага се, че съдовете са се озовали там вследствие на корабокрушение.

От Фондацията за морски изследвания съобщиха, че изследователският кораб „Херкулес“ е открил 22 амфори, използвани за вино или масло, разпръснати на морското дъно на дълбочина от 40-60 метра близо до скалистите брегове на полуостров Карабурун.

Според археолога Матеуш Полаковски, става въпрос за коринтски амфори тип А, датирани между VII и V в.пр.н.е.

„Ако бъдат намерени останки от плавателен съд, това ще бъде откритието на най-ранния кораб, който някога е плавал покрай бреговете на Албания“, смята Полаковски.

Председателят на фондацията Джеймс Гулд разглежда находката като „едно от най-важните наши открития, което, ако се потвърди, ще бъде от голямо значение от гледна точка на историята и археологията“.

Учените смятат, че откритието се нуждае от допълнително проучване.

Албанският археолог Неритан Чека сподели, че подобни амфори за вино от Коринт и Керкира са открити в Дуръс и Аполония, както и в други части във вътрешността на Албания. Това свидетелства за интензивната търговия през втората половина на VII в.пр.н.е. по протежение на албанското крайбрежие. /БГНЕС