Архиепископ Стефан: Огромна благодарност за любовта на България

“Благодаря от сърце, от името на всички православни и вярващи в Македония. Благодаря за любовта на българското правителство, премиер и държава, с която се отнасят към нас“. Това каза главата на Македонската православна църква-Охридска архиепископия архиепископ Стефан пред БГНЕС по повод решението на българския премиер Бойко Борисов македонски владика да лети с правителствения самолет за получаването на Благодатния огън в Йерусалим.

„Това е проява на голяма любов“, повтори на няколко пъти архиепископ Стефан пред БГНЕС.

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна със старозагорския митрополит Киприан в качеството му на ръководител на Комисията за уреждане на статута на Македонската православна църква-Охридска архиепископия (МПЦ), предаде репортер на БГНЕС. На срещата присъства и собственикът на Информационна агенция БГНЕС Любчо Нешков.

Комисията беше създадена в края на 2017 г. след искане на МПЦ Българската православна църква да съдейства за уреждане на статута й.

По време на срещата между министър-председателя Борисов и митрополит Киприан беше уточнен начинът, по който ще бъде предаден донесения от Йерусалим великденски благодатен огън от българска страна на представител на македонската църква. За първи път Северна Македония получи благодатния огън от България миналата година.

Тази година старозагорският владика Киприан ще донесе Благодатния огън от Йерусалим у нас. В тази връзка в правителствения самолет с българската делегация ще пътува македонски епископ, което се осъществява по изричната молба на Македонската православна църква.

На срещата митрополит Киприан запозна премиера Борисов със състоянието на храмовете в Старозагорската епархия и по-конкретно – с храм-паметник „Рождество Христово“ към шипченския манастир. „Правителството винаги е подкрепяло Българската православна църква и ще продължи да го прави“, посочи министър-председателят Борисов. От своя страна старозагорският митрополит Киприян поднесе поздравления и благодарност към премиера Бойко Борисов за отличните църковно-дипломатически отношения между правителството на България и Българската православна църква. /БГНЕС